Лазерен щит срещу нашествие на извънземни

7

Както научната фантастика, така и отделни учени (например такива като Стивън Хокинг) ни предупреждават, че контактите с извънземни може да се превърнат в катастрофа.

Затова двама астрономи са измислили как с помощта на лазер може да се скрие Земята от любопитни очи.

В края на краищата нашата планета се издава дори с това, че се върти по орбита около Слънцето. Космическият телескоп „Кеплер“ е открил хиляди екзопланети, просто фиксирайки как сянката от тях преминава по звездата.

Ако други цивилизации също търсят живот във Вселената, то те могат да забележат как Земята прави същото. Освен това могат да забележат и това, че Земята се намира на точното разстояние от своята звезда, на което може да има вода в течно състояние на планетата. Този фактор ние смятаме за необходим за развитието на живот.
И ако извънземните по нещо приличат на нас, то те могат силно да се заинтересуват от тези факти.

Двама астрономи от Колумбийския университет са измислили решение за такъв сценарий – ние можем да маскираме следите си с помощта на лазери.

Дейвид Кипинг и неговият съавтор са изчислили, че вместо да позволяваме на земната сянка да пресича Слънцето, ние можем да насочим лазерен лъч в очите на онези извънземни, които потенциално могат да ни следят.

Лазерният „плащ невидимка“ ще работи много просто: около 10 часа в годината той ще изпуска лъч с мощност 30 мегавата, когато Земята пресича полезрението на чуждата цивилизация. Лазерът ще компенсира загубата на яркост, а за неговото осигуряване ще бъде необходимо толкова електричество, колкото употребяват 40 американски домакинства.

За още по-добра маскировка можем да използваме лазер, който ще имитира всички дължини на вълните, открити в слънчевата светлина. За тази цел вече ще бъде необходим лазер от 250 мегавата и повече електричество.

„С помощта на подобно устройство може дори да се маскират биосигнаатурите на Земята, като се направи планетата подобна на скучен безжизнен свят“, отбелязва Кипинг.

А ако се отърсим от параноята, то с този лазер можем да направим и обратното – широко да обявим своето присъствие, като направим сигнала изключително изкуствен.

Други цивилизации, ако те, разбира се, съществуват, може да използват същата идея, казва Кипинг и това може да ни даде ключ да ги открием. „Ние сериозно обмисляме възможността да анализираме данните, събрани от „Кеплер“, по нашата теория, като вземем под внимание колко лесно се генерират изкуствени лазерни сигнали.“

Независимо от възраженията на Хокинг в последно време търсенето на извънземни се е активизирало, а SETI наскоро разшири обекта на изследване към още 20 000 звездни системи.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

9 ИЗВЪНЗЕМНИ В РАЗСЕКРЕТЕН ДОКУМЕНТ НА ФБР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.