Легендата за Д. Б. Купър – бандита, който скочи с плячката си от движещ се самолет

2

Мистериозният пътник на “Боинг-727” получава 200 хил. долара и се хвърля с парашут при -21 градуса и минимални шансове за оцеляване

 Никога не намират тялото му, а 8-годишно хлапе изравя само една пачка от заграбените пари

Красивата стюардеса Флорес Шафнър въздъхва отегчено, напъхвайки прилежно сгъната книжна бележка в джобчето на добре скроеното си работно костюмче. Секунди по-рано един от пътниците на “Полет 305” от Вашингтон до Сиатъл й подава листчето, докато му предлага първото уиски. Фло му отвръща с ослепителна усмивка, но мислите й въобще не са толкова ласкави.

„Поредният дърт глупак ми е написал любовно послание. Сигурно ще ми предложи куп пари, хубава кола и имение с басейн, ако се съглася да изляза с него“, подвиква Флорес на своята колежка Тина Мъклоу. Двете продължават да се заливат от смях, докато зареждат с напитки и сандвичи количките си. Чаровната Флорес отново се пуска между редовете, за да предлага дребни изкушения на пътниците. Новият й обожател я поглежда настойчиво и пита дали е прочела какво пише на сгънатия лист хартия. На Фло явно й е писнало и се опитва да охлади мераците му. Отхвърленият Ромео не се впечатлява от грубото отношение на красавицата пред него. С непроницаемо изражение той вади дипломатическото куфарче и го отваря. Самодоволната усмивка моментално изчезва от лицето на 23-годишната Флорес Шафнър, когато вижда няколко пръчки динамит, оплетени в жици.

3

Екипажът на самолета изпълнява всички желания на Купър, а след това охотно разказва за преживния ужас.

Притежателят на адската машина нарежда на стюардесата моментално да занесе посланието му в пилотската кабина.

Капитанът на полета Уилям Скот прочита предупреждението, според което на борда пътува бомба, която буквално ще изпепели всички на борда. Притежателят на смъртоносното устройство настоява самолетът да кацне, да бъде зареден с 200 хил. долара в брой и 4 парашута, след което отново да се издигне във въздуха. Бележката завършва с изречението: “Това не е майтап работа.“

На никого в кабината не му е до шеги. Те проверяват списъка с пътници и установяват, че мъжът с куфарчето е някой си Дан Купър. Името не говори нищо на екипажа и едва ли летците и стюардесите предполагат, че то ще се превърне в

истинска легенда,

която ще вълнува хората през следващия половин век.

И до днес не е известна истинската самоличност на престъпника, представил се като Дан Купър, но останал в историята като Д.Б. Купър. Той успява да отмъкне 200 хил. долара и след това да скочи от самолет, движещ се на 3000 метра височина. Смелият план на Д.Б. Купър да забогатее с грабеж и след това да се измъкне от движещ се самолет предизвиква сензация през далечната 1971 г., но и до днес продължава да се преразказва с нови и нови окраски към реалните факти. За него са писани няколко книги и са направени поредица от филми. Половината свят вярва, че Купър успява да се приземи успешно след скока от самолета. Другата половина е убедена, че смелчагата се е размазал в скалите или се е нанизал на някой от боровете в местността, където се предполага, че трябва да е паднал. Никой не успява да намери тялото му. Малко момченце намира една пачка от парите на Купър десетилетия по-късно, но това само още повече разпалва фантазиите на хората. Случаят с Д.Б. Купър се смята за една от най-големите загадки на XX век, а той е наричан още

Голямата стъпка

по аналогия с дивия маймуноподобен човек в Северна Америка, за когото всички са чували, но никой така и не е успял да докаже съществуването му.

Д.Б. Купър е напълно реален човек, а легендарният му план да обере известна американска авиокомпания е стартиран в навечерието на Деня на благодарността през 1971 г. В мразовития ноемврийски ден един добре сложен и спретнат мъж си купува еднопосочен билет за Сиатъл от гишето на компанията „Нортуест Ориент“. Служителят на касата Хан Уилямс по-късно ще свидетелства, че не е запомнил с нищо по-специално клиента, представил се като Дан Купър. Той получава място 18С и е уведомен, че самолетът му ще излети в 16,35 часа. На борда се качват още 36 пътници и петчленен екипаж. 10 минути след излитането за Сиатъл Купър показва бомбата на сладката блондинка Флоренс и я праща да покаже бележката на капитана.

Morkadis

Заплахите на пасажера моментално са предадени на въздушния контрол на летище „Сий-Так“, които се свързват с полицията.

„Това е работа на ФБР“,

отсича местният полицейски началник и набрал съответния номер. Десетки федерални агенти са вдигнати на крак. Следващото важно обаждане е до собственика на авиокомпанията Доналд Нироп.

„Дайте парите на проклетника. Ако вземе да превърти и взриви бомбата, това ще означава край не само на моя бизнес. Стотици други авиокомпании ще пострадат. Хората ще предпочетат да се движат с файтони“, крещи в телефонната слушалка Доналд Нироп, докато агентите на ФБР го убеждават да не се съгласява с исканията на похитителя. В крайна сметка е решено да се върви по свирката на Купър само и само да се спасят хората в “Боинг 727-100.”

На земята научават, че Дан Купър нарежда двестате хиляди да са в банкноти по 20 долара.

Иска и четири парашута.

В Сиатъл вече е създаден кризисен щаб с участието на ФБР, служители на компанията „Нортуест Ориент“ и Федералната авиационна компания. Всички са наясно, че похитителят на самолета внимателно е обмислил плана си. Той явно предварително е изчислил, че сак с 200 хил. в банкноти по 20 няма да натежи фатално по време на скока с парашут.

Купър нарежда в откупа да няма стодоларови банкноти, защото те по-лесно могат да бъдат проследени. Негово допълнително изискване е парите да не бъдат с поредни серийни номера. Въпреки че

времето ги притиска,

момчетата от ФБР успяват да си свършат работата. Само за около 30 минути те набавят 10 хил. банкноти, всяка от които започва с буква L и дори успяват да ги фотографират.

Операцията по евентуалното обезвреждане на Д.Б. Купър е поета от специален агент Ралф Химълсбах.

Той отхвърля предложенията на подчинените си да доставят на Купър фалшиви парашути и така да го обрекат на сигурна смърт. Химълсбах е притеснен, че похитителят иска четири парашута. Той предполага, че е възможно Купър да вземе заложник със себе си във въздуха.

Самолетът каца безпроблемно на летище „Сий-Так“. Размяната на парите и парашутите за 36-те пътници и стюардесата Фло Шафнър трае не повече от 5 минути. На борда остават другата стюардеса Тина Мъклоу, двамата пилоти и механикът Андерсън. Купър нарежда на пилотите да го отведат в Мексико Сити, но капитанът се противопоставя с мотива, че самолетът няма как да стигне толкова далеч и му предлага да го откара до Рино (Невада). Докато траят преговорите, агентите на ФБР правят план да нахлуят на самолета, но се отказват.

Машината излита благополучно, а в 20,00 часа местно време на таблото за управление светва предупредителна лампичка, че една от вратите е отворена в движение. В този момент капитанът пита по интеркома дали техният похитител се нуждае от нещо, а Купър отговоря отрицателно.

Това са последните

му думи.

Според изчисленията на капитан Скот Купър е решил да скочи някъде около поречието на река Луис на 25 километра от Портланд.

Падането на нощта и лошото време в района, където Купър решава да скочи, провалят плановете за стартиране на операция по издирването на смелчагата или това, което е останало от него след падането на земята. Специалистите от кризисния щаб започват да пресмятат какви са шансовете на Купър да се приземи невредим на земята.

„В момента

той е също

толкова мъртъв,

колкото и бащата на нацията Джордж Вашингтон“, отсича един от агентите на ФБР. Прозренията му не учудват никого. Купър сякаш нарочно е решил да се самоубие, след като е прибрал парите. Той избира възможно най-неподходящото място за скок над местност, в която опасните борове се редуват с остри планински зъбери и непроходими блата. В момента на скока му температурата на въздуха на 3000 метра височина е около -21 градуса, но заради силния вятър се усеща поне като -50. На всичкото отгоре Купър скача при скорост на самолета над 300 км\ч. Едва ли е възможно при такива условия човек, обут в обикновени градски обувки и защитен от ежедневен костюм, да оцелее дори и 2 минути.

Не се увенчават с успех и опитите да бъде разкрита самоличността на бандита, който се е представил като Дан Купър. ФБР проверява криминално проявен жител на Портланд с инициали Д.Б. Купър.

Пресата надушва следата

и така увековечава престъпника, осмелил се да скочи от движещ се самолет. През следващите години и дори десетилетия ще се нароят какви ли не фантастични теории за съдбата на Д.Б. Купър.

инфо: 168chasa.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.