Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Конската глава

Скалният феномен Конската глава се намира край смолянското село Лещак и привлича туристи освен заради феноменалния си вид и заради интересна легенда за заровено злато.

Местните жители разказват, че мястото е забулено в мистерия и не препоръчват до него да се ходи без гид.

Началото на пътеката е на 2 километра от рудоземското село Рибница, преминава през крепостта Козник и след скалата Конската глава се спуска в изходната си точка. Около нея са изградени и беседки за отдих и барбекю.

Голяма част от хората идват не само заради красивите гледки, а и заради легендите, че на това място има заровени казани със злато. Много иманяри са копаели на това място и са повредили природния феномен.

Местните легенди казват още, че всеки, който си е позволил да оскверни мястото, е бил застигнат от проклятие.

Човек от село Лещак преди години също бил подмамен от слуховете за огромно имане, скрито в местността Конската глава. Отишъл да търси златото, а след това разказвал пред близките си, че някаква незнайна сила го повдигнала и хвърлила в коритото на близката река. Човекът останал инвалид до края на живота си.

След този случай никой от селото не се осмелява да рискува живота и здравето си в името на богатството.

Говори се, че други, които са търсели заровените жълтици, също били застигнати от мистериозно нещастие. Затова напътствията са да се наслаждавате на природната красота, а парите да изкарвате по обичайния начин.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Скалният феномен „Конската глава” в Родопите е забулен в тайнствена мистерия

Съкровището на Вълчан войвода затрива иманяри

Съкровището на цар Иван Шишман пак разбуни духовете

Смъртоносно проклятие застигнало откривателите на Летнишкото съкровище

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.