Легенди, свързани с Рилския манастир

pixabay.com

Безспорно най-известният и най-големият мъжки манастир в България, който е и истинска гордост за родината ни, е Рилският манастир. Разположен в близост до Дупница край малкото, но китно градче Рила, Светата обител е свързана с безброй тайни, поверия и легенди, които я превръщат в изключително привлекателна дестинация.

Знае се, че по времето, когато българските земи били управлявани от цар Петър, в близост до мястото, където се намира сегашният Рилски манастир, се заселил Иван Рилски, обявен по-късно за светец.

Той обитавал пещера, където се отдавал на молитви и пости. Това се случило през 10- ти век, като според повечето историци Иван Рилски е обитавал пещерата през периода 927- 941 г. Именно поради тази причина името на Рилския манастир е посветено на Св. Иван Рилски. Тук се съхраняват и мощите му.

Св. Иван Рилски е погребан през 946 г недалеч от пещерата, която обитавал и по-късно мощите му са пренесени в познатия ни и днес Рилски манастир.

Смята се, че мощите на Иван Рилски имат чудотворно влияние, което е и причината те на няколко пъти да са били изнасяни от манастира. По волята на цар Петър те са пренесени в София, за да могат да служат за изцеление на болните. Там, прекланяйки се пред тях, Мануил Първи Комнин, византийски император, бил изненадващо изцерен от болест, за която не са успели да помогнат никакви знахари.

Целебната сила на мощите на Иван Рилски се разчува надлъж и на шир и след като унгарският владетел Бела Трети успява да превземе териториите около днешна София, той решава да пренесе мощите в собствената си столица.

Според поредната легенда тамошният архиепископ, който бил католик, отказал да приеме мощите на светеца, тъй като не бил чувал за съществуването на такъв. В мига, в който рекъл това, той веднага онемял. Този случай подплашил унгарците и те веднага върнали мощите на Св. Иван Рилски в България.

При царуването на цар Асен пък мощите на Иван Рилски попадат във Велико Търново. Много исторически хроники от този период сочат, че по време на пренасянето им тълпи от вярващи са ги съпътствали и всеки, който е успял да ги зърне е получил изцеление.

А свидетелство, че мощите на Иван Рилски имат целебна сила е и фактът, че самият папа Йоан Павел Втори свежда глава пред тях през 2002 г., когато пристига в България.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.