Ледниците представляват ядрена заплаха

антарктида

Изследователи от Йоркския университет в Канада са установили, че глобалното затопляне може да доведе до освобождаването на ядрени отпадъци, погребани в ледниците на Гренландия. Оказа се, че топенето на ледовете допринася за излизане на повърхността на погребаната под дебел слой сняг военна база „Кемп Сенчъри”. Статията на учените е публикувана в сп. „Джиографик Рисърч Летърс“.“Кемп Сенчъри” е построена по секретния американски проект „Айсуорм“. Планът е бил да се прокара система от тунели в гренландския леден щит и да се разположат няколко стотин ядрени ракети.

Но проектът скоро е бил прекратен и военна база била изведена от експлоатация, като инфраструктурата и отпадъците, включително радиоактивни и химически вещества, били погребани под леда. Според проучването глобалното затопляне може да доведе до факта, че част от леда, покриващ базата, ще се стопи.

Учените са анализирали военни документи и са установили, че в базата се съхраняват около 200 000 литра дизелово гориво и 240 000 литра отпадъчни води. Последните могат да съдържат полихлорирани бифенили и радиоактивна охлаждаща течност от ядрен генератор, който е захранвал „Кемп Сенчъри“ с електроенергия.

Според изследователите тези отпадъци представляват заплаха за околната среда, тъй като те могат да попаднат в океана и да въздействат върху морските екосистеми. Резултатите от моделирането на климатичните промени показват, че интензивното топене на ледника ще започне около 2090 година.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.