Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

pixabay.com

Луната осветява небосвода ни всяка нощ, но какво всъщност знаем за нея? В следващите редове ще ви представим няколко наистина любопитни (и малко известни) факта за нея.

И на Луната има земетресения

Въпреки че на практика земният спътник представлява мъртво парче скала с много ниска геологическа активност, и там има движения на лунната кора. Наричат ги „лунотресения“. За разлика от земните, земетресенията на Луната са предизвикани от удари на метеорити или слънчевата активност. Най-силните лунни земетресения са с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и продължават по десетина минути.

Смалява се

Луната бавно губи вътрешната си топлина. Това води до свиване на нейната повърхност – като при гроздово зърно, което се превръща в стафида. Но не е само това: и вътрешността на Луната се смалява. През последните няколкостотин милиона година Луната е „отслабнала“ – свила се е с около 50 метра.

Луната наистина влияе на съня

И най-големият скептик не може да отрече, че Земята и Луната си влияят. Как точно? Това вече е обект на спорове. Дали Луната може да обясни странното поведение на някои хора, е спорно, но се знае, че тя влияе на човешкия цикъл на съня и може да доведе до нарушения. Съвсем наскоро например ви разказахме за изследване, което установява, че яркостта на спътника оказва сериозно влияние върху качеството на нашия сън.

Не, вълците не вият по Луната

Без вълци, които вият по Луната, не минава нито един от по-старите филми на ужасите. Но в реалния живот воят на вълците няма нищо общо с фазите на Луната. Животните просто вият само нощем, т.е. точно тогава, когато и пълната луна се вижда най-добре. Вероятно поради това нашите предци са стигнали до идеята, че двете неща са свързани.

Защо се развява американският флаг?

Привържениците на конспирациите смятат, че кацането на Луната на 21 юли 1969-а никога не се е състояло, а заснетите кадри с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин не са от Луната, а са правени в студио. Доказателство за това било развяващото се знаме – при положение, че в космическия вакуум няма вятър. Обяснението на NASA: за снимките Олдрин обръщал знамето на различни страни.

Температурните разлики там са убийствени

Мислите си, че това лято беше горещо? Земните температури буквално бледнеят в сравнение с тези на Луната – когато Слънцето огрява нейната повърхност, градусите могат да се покачат до 127 по Целзий, а без топлите слънчеви лъчи температурата на Луната може да падне до минус 153 градуса по Целзий.

Гравитацията е ниска

Morkadis

Гравитацията на Луната е едва една шеста от земната и затова да се достигне до повърхността ѝ е истински подвиг. Бъз Олдрин казва, че да се организира колония на Луната би било изключително трудно: краката на астронавтите, обути в тежки скафандри затъвали на 15 см в праха. Самото движение е бързо и много трудно се сменя посоката, когато отпред се окаже кратер и друг опасен обект.

източник: obekti.bg

Вижте още:

10 интересни факта за лисиците

10 интересни факта за тайния живот на пчелите

Картофите могат да поглъщат и разпръскват Wi-Fi: 22 интересни факта за храната

10 интересни факта за Нептун

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.