Лунно затъмнение: Вижте кога можете да го наблюдавате

pixabay.com

Лунно затъмнение, макар и само частично, ще могат на наблюдават любителите астрономи тази вечер. То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа, предава БТВ.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, което се случва тогава, когато Земята е между Слънцето и Луната, а сянката ѝ пада върху Луната. В резултат на това тя временно се премества в сянката на Земята, създавайки впечатление за затъмнение.

Лунните затъмнения са сравнително често срещани и се виждат от много региони на Земята. Те са два вида – пълни и частични. По време на пълно лунно затъмнение Луната е изцяло в сянката на Земята и придобива червеникав или меден оттенък поради разсейването на слънчевата светлина в земната атмосфера.

През октомври 2023 г. ни очакват две затъмнения – слънчево и лунно. Те обикновено идват по двойки и периодът между тях се нарича коридор на затъмнението. Лунното затъмнение винаги се случва по време на Пълнолуние и през 2023 г. може да се наблюдава на 28 октомври в знака Телец.

То ще бъде видимо във всички региони, където по това време ще бъде нощно време. Това включва Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Северна и Източна Южна Америка, както и Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и Арктика и Антарктика.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.