Лъжи, които всички мислим за истини

1

Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна илюзия. Въпреки че можем да измислим някакво обяснение за действията си, истинските причини са под повърхността.

Надникнете, ако се осмелявате…

Една стотинка, но е по-евтино

Като изключим факта, че нещо, което струва 2,99 лв. е наистина една стотинка по-евтино от друго, което струва 3 лв., защо сме склонни да мислим, че пестим много от продукти с цени, завършващи на 99? Едното обяснение е, че тъй като четем от ляво на дясно възприемаме първото или първите числа и това веднага намалява цената на продукта в представите ни.

Второто обяснение е по-интересно. То се основава на схващането, че асоциираме определени звуци с определени форми и размери. Когато изговаряме девет, и то няколко пъти, в съзнанието ни изниква представата за нещо малко. Тази представа се прехвърля и на цената на продукта, без да го разбираме.

Третото обяснение е най-тривиалното. Свикнали сме да свързваме тези цени с намаленията.

Платил съм, харесвам го

Ако вие и ваш приятел решите да отидете на театър, но вие платите за билет повече от вашия приятел, на кого според вас постановката ще му хареса повече? Отговорът е на вас.

Дори да не харесаме нещо, след като сме дали по-голяма сума пари за него, сме склонни да започнем да се убеждаваме, че в крайна сметка то не е толкова лошо. Правим го, за да не се измъчваме от погрешния избор.

Ще те кръстя на любимата партия

Не е толкова изненадващо, че има връзка между имената, които родителите избират за децата си, и социалната класа, към която спадат.

Ново проучване обаче показва, че политическите възгледи също оказват влияние. Разбира се, не е задължително някой от обкръжението ви да кръсти детето си на лидера на партията, за която е гласувал на изборите, за да имате своето доказателство. Връзката между възгледите и името на отрочето си проличава и без то да се казва Борис или Сергей.

Родителите избират името на базата на това дали харесват неговото звучене или не.

Според изследването хората, които имат леви убеждения, предпочитат имена с по-меко звучене и при тях преобладават имената на момичета.

Morkadis

Подкрепилите някоя дясна партия, предпочитат имената, които имат по-твърдо звучене и повече съгласни. Те се стремят към нещо по-мъжествено и затова при тях имената на момчета са повече.

Оженете се, за да се прецакате заедно с нас

Двойките много обичат да натякват на необвързаните си приятели, че вече е крайно време да минат под венчилото. Правят го дори ако техният брак не е щастлив. Обяснението всъщност е много просто и логично – не искат само те да бъдат прецаканите. И това важи не само за семейния живот.

Със сигурност имате приятели и познати, които се опитват да ви убедят да си купите същата кола, да се преместите в техния квартал или да отидете на почивка там, където ходят те. Човек се чувства по-добре, когато някой друг вземе решение като неговото. Дори и грешно.

 Другата опашка е по-бърза

Истината е, че няма точен начин, по който да се изчисли скоростта, с която се движи опашката до нас. Дори ако шофирате и си мислите, че ви изпреварват много повече, отколкото вие изпреварвате.

Въпреки това със сигурност ви се е случвало да се редите на една каса в магазина и да си мислите колко бързо минават на съседната, а когато се преместите, да се чувствате прецакани. Всъщност няма значение на коя опашка сте, ако сте решили, че тревата на съседа е по-зелена, така ще я виждате дори той да няма двор.

Гениите са със странни имена

Когато оценяваме произведение на изкуството, се ръководим от един необичаен фактор – името на създателя му. И тук не става въпрос за това дали е известен или не.

Проучване показва, че хората са склонни да оценяват по-високо дадена литературна творба, ако името на автора е по-странно или необичайно.

При музиката моделът се запазва, но се прибавя и полът. Ако композиторът е мъж, очакванията са, че той ще бъде много по-креативен, отколкото би била една жена.

В изобразителното изкуство двете неща се преплитат доста странно. Художничките с необичайни имена се оценяват по-високо от тези с често срещани имена. При мъжете обаче е обратното. Странните имена се свързват с по-малко талант.

Страхът да не загубим

Планирате почивката си. Купувате си билети за пътуване до Испания и за друго до Италия. Билети до Испания ви излизат по-евтино и знаете, че там ще си изкарате по-добре. За Италия плащате повече, но искате да отидете и там. След това поглеждате календара и „О, ужас!“, датите съвпадат. Кое пътуване ще изберете?

По-голямата част от хората ще изберат пътуването до Италия, защото за него са дали повече пари. Какво като може да са убедени, че ще си изкарат по-добре в Испания.

Взимаме голяма част от решения си, като се ръководим от страха на не загубим вложеното – било то пари, време или усилия.

По-интелигентен, по-малко религиозен

Изследванията показват, че колкото по-интелигентен е човек, толкова по-малка е вероятността той да бъде религиозен. Това е така, защото интелигентните хора по-рядко са комформисти и оставят да ги ръководи разумът, а не се доверяват толкова на интуицията.

инфо: lifebg.net

Вижте още: 

8 ОПАСНО НЕВЕРНИ НЕЩА, НА КОИТО СЕ УЧИМ ЕДИН ДРУГ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Plombi 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.