Любопитно: Защо се прозяваме, кихаме, кашляме?

прозявка
Човешкото тяло е сложна биологични системи с цикли, които са трудни за разбиране дори и за нас самите. Тялото има защитни механизми, но никога не сме мислили, че те всъщност са най-обикновени неща като прозяване, кихане и разтягане.

7 неща, които правиш и ти всеки ден, а не знаеш защо:

Прозяване 

Прозяването е начин да се успокои мозъка след като е бил изморен и префорсиран.

Кихане 

Обикновеното кихане говори, че носът ни е пълен с частици, към които сме алергични, различни микроби или прах. Кихането е начин, по който тялото се освобождава от тези ненужни дребни частици.

Разтягане 

Отпускането на тялото и мускулите подготвя тялото за предстоящия ден. Така активирате всички мускули, които няколко часа са мирували, насърчавате потока на кръвта и подобрявате настроението си.

Хълцане 

Когато ядете бързо, ще глътнете големи парчета храна или ще преядете, като вагусният нерв се дразни. Той е тясно свързан със стомаха и диафрагмата и затова води до хълцане.

Стряскане при заспиване 

Знаете онзи момент, когато се отпускате и изведнъж се стряскате за секунда. Този феномен възниква поради това, че дишането се забавя, което означава и пулса намалява, а мускулите ви се отпускат. За чудо, мозъкът се опитва да прекрати тези забавяния, защото разглежда като потенциална смърт. Е, с хъркане се опитва да се върне към живота, т.е. ви събужда от това състояние.

Събиране на кожата на пръстите 

Този феномен е причинен поради факта, че тялото получава определено количество влага и течности и осъзнава, че околната среда може да бъде хлъзгава. Тогава кожата на пръстите се събира и сбръчка, за да ви улесни държането и движението.

Плач 

Morkadis

Освен, че сълзите предпазват окото в стресови ситуации, тялото създава нов начин да отвлече вниманието на човека от болката, която в момента изпитва.

инфо: zajenata.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.