Любопитството засилва паметта

мозъкСтимулирането на интереса помага при деменция

Любопитството помага на хората да запомнят информация по-лесно, показа ново проучване, публикувано в списание „Неврон”.

Според резултатите засиленият интерес към определена тема улеснява процеса на учене. Когато участниците в експеримента се чувствали любопитни, те по-лесно запомняли факти, дори когато те не били пряко свързани с въпросната тема.

Учените сканирали мозъка на доброволците и открили засилена активност в областите, които отговарят за паметта, но и за удоволствието. Резултатите от проучването могат да помогнат за разработването на нови методи за учене и преподаване както при здрави хора, така и при пациенти с неврологични проблеми.

„Любопитството променя състоянието на мозъка, така че той започва да усвоява всякакъв вид информация и попива както нещата, които сте мотивирани да научите, така и всичко останало”, обяснява изследователят на паметта Матиас Грубер от Калифорнийския университет.


Той и неговите колеги подложили участниците в изследването на електромагнитен резонанс и им показали поредица от тривиални въпроси. Те трябвало да подредят въпросите според това колко са любопитни и да научат отговорите им. По-късно доброволците отново видели въпросите, като след всеки от тях им прожектирали по едно човешко лице, а след 14 секунди – отговора на въпроса.

Впоследствие те трябвало да си припомнят както лицата, така и отговорите. Оказало се, че колкото по-любопитни били участниците да научат отговора на даден въпрос, толкова по-лесно запомняли лицето, което им било показано след въпроса. Някои от тях дори помнели лицата ден по-късно.

Активността на мозъка била особено силна в тези части, които се управляват от допамина и са свързани и с форми на мотивация като храната, секса и наркотиците. С остаряването на човека тези зони постепенно се разпадат, така че ако разберат връзката между любопитството и паметта учените могат да открият и как да помагат на пациенти, които страдат от загуба на памет.

инфо: novinar.bg

Вижте още:

10 МИСТЕРИИ НА ЧОВЕШКИЯ УМ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.