Лютото удължава живота?

 люти чушки

Употребата на люто може да удължи живота, сочат резултатите от седемгодишно изследване в Китай.

За това време учените са анализирали менюто на почти 500 000 души и са установили, че за тези, които хапват люти храни веднъж до три пъти седмично рискът от смърт бил с 10% по-нисък, отколкото за хората, които употребявали пикантни храни по-малко от веднъж седмично.

А при тези, които включвали люто от три до седем пъти в седмицата, рискът от смърт намалявал с 14%.

Изследването, публикувано в сп. The BMJ, било наблюдателно и може да посочи само корелацията, но не и причинно-следствената връзка. И все пак международен екип автори начело с учени от Китайската академия на медицинските науки смята, че бъдещите изследвания могат да доведат до изменения на диетичните препоръки.

В съпровождаща статия Нита Фороухи (Nita Forouhi) от Кеймбриджкия университет отбелязва, че в предишни изследвания вече са изказвани предположения за положителното влияние на чилито и неговата биологично активна съставка капсаицин, включително неговото оксидантно, противовъзпалително и противораково дейсвие.

Изследователите са открили и положителния ефект на чилито за чревната микрофлора и неговата резултатност при предотвратяване на затлъстяване.

„Необходими са още изследвания, за да се установи има ли употребата на люта храна потенциал за подобряване на здравето и снижаване на смъртността пряко, или това е само маркер за други фактори на храненето и начина на живот“, пише Фороухи.

Професорът по приложна статистика Кевин Маккънуей от Свободния университет (Великобритания) предупреждава, че получените данни за жителите на Китай може да са неприложими към европейците поради големите разлики в начина на живот, храненето, социалните отношения и т.н.

Възможно е ключов фактор да се окаже това, което китайците ядат или пият едновременно с лютата храна, или характерни само за тях особености в поведението.

Във всеки случай Маккънуей отбелязва, че изследователите са открили връзка между лютата храна и намаляването на риска от смъртност само у участници, които изобщо не употребявали алкохол.

инфо: health.actualno.com

Вижте още: 

МУРСАЛСКИ ЧАЙ Е КЛЮЧЪТ КЪМ ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.