Магнитните дебелаци от Гватемала

3

Тези предолмекски фигури не само изглеждат странно, но и представляват доказателство, че нашите предци са притежавали знания за магнетизма. Откъде може да са имали такива знания? Статуите на т.нар. дебелаци са открити през 1976 г. от географът Винсънт Малмстрьом.

Необикновените фигури се намират в градския площад на Ла Демокрасия в южна Гватемала. Както повечето древни статуи, тези са големи, с човешки глави и тела, но липсват полови органи. Това, което ги прави различни е, че са дебели и притежават магнитни свойства.

4

Още по-странно е, че каменните фигури са на 4000 г., а най-ранните доказателства за експерименти с магнетизъм идват от Китай и са на 2000 г.

„Въпреки че не са прекрасни като произведения на изкуството, дебелаците притежават една характеристика, която ги прави истинска мистерия – повечето от тях имат магнитен заряд“, казва Малмстрьом.

Ако на скулптурата е изобразена глава, тя често е намагнитена от дясната страна. Ако има тяло, то намагнитяването е около пъпа. Въпреки това не са открити никакви дупки в телата, които да сигнализират за някакви манипулации. Всяка скулптура има два противоположно заредени полюса, които се намират близо един до друг и оформят U-образно магнитно поле.

5

В момента се знае за общо 12 такива статуи, като 11 от тях са подредени в градския площад, а дванадесетата се намира до входа на градския музей. Пет от статуите представляват човешки тела, шест изобразяват глави, а една прилича на огромна купа.

„Четири от петте тела имат магнетични свойства, както и четири от шестте глави“, добавя Малмстрьом. „Дебелаците определено са от предолмекски произход, направени са от предшествениците на най-ранната позната цивилизация в Мезоамерика. Изкуствоведите не са поставяли намагнитени скали в скулптури, а самите камъни са били намагнитени предварително.“

Разбира се, трябва да се запитаме дали скулпторите са били наясно с магнитната сила на скулптурите си. И ако са знаели, как са я разпознали при липсата на желязо? Всичко ли е било въпрос на късмет? А ако са били наясно, нарочно ли са поставили намагнитените части в дясната част на главата и пъпа?

Едно е ясно – магнитните свойства на дебелаците от Гватемала са един от многото примери, че древните цивилизации са били далеч по-напреднали и умни, отколкото смятаме днес.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

УДИВИТЕЛНИТЕ „ИЗВЪНЗЕМНИ ФИГУРИ“ ОТ МАРКИЗКИТЕ ОСТРОВИ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.