Мадагаскар извън анимацията – 10 факта за тайнствения остров

Повечето хора са чували за остров Мадагаскар който е разположен в южната част на Африка благодарение на едноименния анимационен филм от няколко части. Но малко хора са запознати със самия остров и обитателите му.

Остров Мадагаскар се е отделил преди няколко милиона години от Индийският полуостров и днес Република Мадагаскар се явява независима островна страна, която не е част континента Африка. Това е позволило да се създаде уникална среда за обитание на редки видове животни и растения, които могат да се видят само там.

Мадагаскар е един приказен и красив остров с невероятно богата екосистема. Въпреки всичките си прелести, той все още е слабо познат. Затова ви предлагаме 10 любопитни факта за това изумително място.

Островът не е част от Африка – в политическо и географско отношение островът не е част от Африка. Първоначално е бил част от Азия. Откъснал се е от Индийския полуостров преди 88 млн. години. Днес република Мадагаскар е независима островна държава.

Удивително биоразнообразие – островът притежава удивително биоразнообразие – там продължават да съществуват живитински видове, които са изчезващи в другите части на света. На него в изолация живеят различни видове растения и животни. Над 90% от дивите видове са ендемични.

Безкрайни километри – Мадагаскар е с площ 588 000 квадратни километра, което го прави един от най-големите острови в света и го нарежда веднага след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео.

Нисък стандарт на живот – населението му е повече от 20 милиона души, като 70 процента от тях живеят под линията на бедността изкарвайки едва по 1 долар на ден.

Бивша френска колония – Мадагаскар е бивша френска колония и френският език се е запазил като основен заедно с малагайския, който е роден на местното население.

Градът на хилядата воини – Столицата на Мадагаскар е град Антананариву, там могат да се видят съвременни сгради и хотели, както и да се получат туристически услуги на добро ниво.

Ботанически рай – Магаскар е наричан „ботанически рай“- тук могат да се видят над 15 000 растения, 170 вида палми и над 860 вида орхидеи.

Огромните боабаби – най-известното дърво в Мадагаскар е боабабът. От 9 вида боабаб в света 6 можете да видите в Мадагаскар.

Morkadis

Европейски пирати – в миналото Мадагаскар е бил любимо място за почивка на пиратите от Европа и според легендите на острова е живяла независима пиратска нация под името Либерталий.

 

Бойно изкуство – Мадагаскар е успял да съхрани и древната форма на ръкопашен бой Мораинджи, която и до днес се практикува в крайбрежните райони.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Интересни факти за най-студеното място в света

Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

Антарктика – любопитни факти и загадки

Градовете-призраци в Китай – празни небостъргачи насред нищото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.