Мазето на Фродо: Тайна галерия в пещерата на хобита

3

Пещера на остров Флорес, в която са открити фосили на Homo floresiensis.
Wikimedia Commons

В пещера на индонезийския остров Флорес, където бяха открити предизвикалите много спорове останки на човека хобит, учените са намерили нова, неизвестна досега зала.

Ако и тук бъдат открити останки на Homo floresiensis, антрополозите ще могат да решат окончателно бил ли е флореският „хобит“ обикновен човек, страдащ от синдром на Даун, или друга болест, или той е представител на вид хора джуджета.

За находката става ясно от сп. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, а накратко за нея разказва New Scientist.

Костите на флореския човек са открити през 2003 година в скалната пещера Лиан Буа. Сред множеството останки учените са открили един практически пълен скелет (LB1), получил прозвището Хобит. Досега сред антрополозите няма съгласие дали това е джудже, възникнало на основата на Homo erectus в условията на островната изолация, или LB1 е патологичен Homo sapiens (пигмей, микроцефал). Изследването на нови останки би могло да помогне в решаването на този спор, но търсенето в Лиан Буа все още не се е увенчало с успех.

4

И все пак австралийският геолог Майкъл Гаган (Michael Gagan ) и колегите му се натъкнали на тесен проход в далечен ъгъл, докато оглеждали пещерата през 2006 г. Като минали през него, учените открили нова зала – Лиан Бавах („долната пещера“) с размери 23 х 24 метра и височина 5 метра (двойно по-малка от Лиан Буа).

Досега учените са разкопали горните слоеве в Лиан Бавах. Там се разкрили кости на животни и каменни оръдия на възраст няколко хиляди години (очевидно те са използвани вече от хора от съвременен тип).

Но в по-дълбоките слоеве на пещерата учените се надяват да открият кости на флореския човек. Надежда на изследователите дава това, че в продължение на значителен период от последните 200 000 години местните жители по-лесно може да са прониквали в Лиан Бавах през предния вход, който сега е затрупан с камъни.

Освен това долната хронологична граница на останките от първата пещера е 100 000 години, докато Лиан Бавах може да разкаже за по-древно минало и вероятно – за произхода на флореските хобити.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

МИТИЧНИЯТ ХОБИТ НА ТОЛКИН ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ИСТИНСКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.