Малките крачки към личното себеусъвършенстване

щастие

С напредването на годините всеки от нас се променя – променят се желанията, възгледите, разбиранията ни, дори отношението към живота. Често свързваме мъдростта с възрастта, но това не само не е задължително, а е и не чак толкова често срещано явление. За да бъде мъдър един човек, в никакъв случай не е достатъчно той да е живял дълго.

Дали ще остарееш и помъдрееш, или пък само ще остарееш, до голяма степен зависи от самия човек и от много фактори в живота му. За да достигне мъдрост, човек трябва да търси път към личното израстване. Кои са всъщност малките стъпки, които могат да ни помогнат да се усъвършенстваме?

Динамичният живот, който живеем, ни потиква към промяна – често промяната е търсена и желана, друг път се случва неусетно.

В случаите, когато търсим личното усъвършенстване, промяната трябва да бъде желана и преследвана. Успех в това начинание има само, ако човек е достатъчно търпелив, желае достатъчно силно и е постоянен.

Има няколко съвсем прости правила, които, ако бъдат спазвани ежедневно, ще дадат желания резултат на всеки човек. Това са от една страна клиширани фрази, но от друга съвсем изпълнени със смисъл изречения, които ще помогнат на всеки, който желае да се себеусъвършенства.

Учете по нещо ново, непознато и различно всеки ден – интересувайте се от нови неща, от неща, които не разбирате и които никога не сте правили. Запишете се на някакъв курс или пък някакво друго обучение. Отделяйте време всеки ден да научавате по нещо, което вчера не сте знаели или умеели.

Научете се да говорите нов език – никой не казва, че ще е лесно, но все пак смисълът на самоусъвършенстването в никакъв случай не е да бъде лесно. С научаването на езика започнете да четете повече и за страната, в която се говори – за нейната история, за културата, за начина на живот и пр.

Философията на това да бъдеш благодарен – това не означава, че казването на „благодаря“ е достатъчно. С тази дума можете и да излъжете някой около себе си, но едва ли ще заблудите себе си.

Философията на благодарността не включва само отговор към нечий жест. Тя, философията, е по-скоро да бъдеш благодарен ежедневно на хората около себе си – покажи им това с отношение, с любезност. Прави го от сърце и без причина.

За да разберете философията на благодарността, трябва да усвоите и тази на оценяването. Ценете хората около себе си, малките радости в живота и изобщо всичко онова, което имате – ей така, не заради другите, а този път заради себе си.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

НЯКОЛКО СТЪПКИ КЪМ ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.