Маската на Терес

тересРъководителят доц. д-р Георги Китов от Археологическия институт при БАН и неговият екип разкриват уникално златно съкровище край Шипка. То е оценено на няколко милиона долара, което го прави едно от най-ценните, откривани до момента у нас.

От години до Шипка се водят разкопки на могила „Светицата”. Те се намира на 2 км от града. Местността не случайно се нарича Долината на тракийските царе.

Според анализите, могилата датира някъде от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. На 19 август 2004 г там бе разкрит гробът на първия известен одриски цар – Терес ( 440-480 г.пр.Хр.). Той е погребан със златна релефна маска. За него се знае още, че е баща на Ситалк.

Древният владетел с неговите дарове е открит от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Заедно с уникалната за Балканския полуостров находка е изровен и златен пръстен с издълбан олимпиец гребец.

Даровете са разкрити върху кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби. Това навежда на мисълта, че тук не е погребано цялото тяло на владетеля. Въпреки това, представителният гроб е с големи размери – 3.20 на 1.60 метра.

Маската на Терес е изработена от 23-каратово злато. Тя има индивидуални черти и тежи около 700 г.


Находката няма аналог до момента. Пръстенът пък тежи около 15 г и е изключително фино изработен. Това го прави един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега.

Според археолозите, това съкровище е безценно. Те заявяват, че то е толкова ценно, че с него на практика може да се плати външният дълг на страната ни.

Според учени и музейни работници, намерените златни предмети биха могли да достигнат по аукционите в Лондон. При евентуален търг действително цената може да е милиони долари. А претенции за притежание на уникалното богатство и до днес имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.

Освен маската и пръстенът, в могилата се открива и първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е изцяло запазена и е от бронз. Другите съдове в гроба са от керамика, бронз и сребро, няколко копия и голям железен меч.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЕГИПЕТСКАТА БОГИНЯ ОТ СТРАНДЖА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.