Меркурий озадачава учените със страни форми

меркурии

Нова загадка стои пред специалистите, наблюдаващи Меркурий. Образувания от гигантски скали и хребети опровергават всички съществуващи модели до момента, пише Space.com.

Меркурий е най-малкият и най-вътрешен свят в Слънчевата система. Той е обгърнат в мистерия от години. До изпращането на сондата MESSENGER на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), небесното тяло е посещавано само два пъти от прелетелия покрай него апарат Mariner 10. MESSENGER приключи експедицията си през април, разбивайки се на повърхността на Меркурий.

Изображенията, заснети от сондата в продължение на повече от четири години разкриват множество стръмни приплъзвания и големи скали, който приличат на исполински стъпки. Най-големите са дълги 1000 и високи над 3 километра. Такива приплъзвания се образуват, когато скалите са притиснати една към друга.

Според най-широко възприемания модел за произхода на формированията те са гънки на повърхността, образувани при изстиването на ядрото на планетата, което е довело до смаляването ѝ. Предишни изследвания предполагат, че Меркурий може да се е смалил с между 4 до 14 километра.

Ако гънките са се образували при свиването на планетата обаче, те трябва да са разпределени равномерно по повърхността ѝ. Сега учените откриват, че гънките образуват определена матрица.

„Това е истинска мистерия“, коментира ръководителят на проучването Томас Уотърс от Музея на въздухоплаването и Космоса във Вашингтон. Никой от съществуващите модели не може да даде обяснение. Учените ще продължат да анализират изображенията и данните от MESSENGER, за да разбулят загадката.

Те се надяват, че сондата BepiColumbo на Европейската и Японската космически агенции, която трябва да бъде изстреляна през 2017 година, ще обрисува по-пълна картина на глобалната структура на кората на Меркурий.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

АСТРОНОМИ ОТКРИХА 8 НОВИ ПЛАНЕТИ, ВЕРОЯТНО ГОДНИ ЗА ЖИВОТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.