Местата, които няма да съществуват след десетилетия

Напоследък навсякъде около нас постоянно се говори за промяната на климата на Земята. Това е толкова широко разпространена тема, че вече дори не ни прави впечатление. Климата и ландшафта на Земята са увредени главно благодарение на човешката дейност, но след като не усещаме това влияние – след като повишаването на морското равнище, топенето на ледниците или засушаването е толкова далеч от нас, защо да се вълнуваме?

Всъщност това, че проблемите са далеч не трябва да е причина да останем безучастни. Голям брой красиви кътчета от нашата планета са катастрофално засегнати. И нещо трябва да се промени.

В тази статия, ще ви запознаем с няколко места от нашата планета, които рискуваме да загубим поради глобалното затопляне, влиянието на индустрията или голямата туристическа активност:

Ледниците на Антарктида

 

Учените са стигнали до заключението, че през последните 10 години топенето на ледниците е стигнало до катастрофални нива. Това знаем благодарение на анализа на изображенията от сателитите на НАСА. От 2003 г. насам, ледът е изтънял с почти един метър в някои райони, а там, където някога е имало ледени планини вече има само хълмове. Днес ледниците се топят с такава скорост, че за да се намали по някакъв начин въздействието върху природата, в района на Антарктика, броят на круизите драстично е намалял, а в близко бъдеще се очаква напълно да бъдат забранени.

Басейнът на река Яндзъ, Китай

Днес флората и фауната на китайската река Яндзъ умират с всеки изминал ден. Това се дължи най-вече на корабоплаването, строежът на огромни язовири, промишлените и селскостопанските отпадъци и обезлесяването. На ръба на изчезване са редки видове животни като китайската есетра, китайският алигатор.

Малдиви

Костенурки под вълните, Малдивите © Виталий Сокол

1190-те острова и атоли на Малдивския архипелаг вече са изцяло на морското равнище (най-високата точка на островите е 2,4 метра). Опасността Малдивите да бъдат наводнени поради топенето на ледниците и повишаването на нивото на водата в Световния океан е напълно реална. Държавните органи са напълно готови в случай на наводнения, но това не променя трагичната ситуация.

Тадж Махал, Агра, Индия

Morkadis

Според мнението на учените, на Тадж Махал не му остават повече от 5 години живот. Това се дължи на замърсяването на река Джамна, която измива основата на Тадж Махал, което от своя страна води до гниене на фундаментните греди. Освен това безкрайният наплив от туристи завинаги са увредили мраморния под и стените на сградата. Положението е такова, че ЮНЕСКО може да затвори мавзолея за посещения в близко бъдеще.

Големият бариерен риф

Повишената киселинност на водата, големият поток от туристи, глобалното затопляне – това са само някои от факторите, които водят до разрушаването на Големия бариерен риф. Положението продължава да се влошава от тропическите урагани и морски звезди, които се хранят с коралови полипи. От 1985 г. до 2013 г. над 50% от общия масив е загинал, а в следващите 10 години се очаква още 25% да я последват. Учените нямат отговор на въпросите как да овладеем ураганите и глобалното затопляне, как да се поддържа биологичния контрол и популацията на морските звезди да бъде намалена.

Галапагоските острови

Галапагос – домът на близо 10 000 редки животински вида, които са вдъхновили Чарлз Дарвин да развие известната си еволюционна теория при посещението си. За съжаление, безкрайният поток от туристи, бракониери, преминаващи около островите круизни лайнери са довели до факта, че екосистемата на островите е в лошо състояние, а много представители на флората и фауната са застрашени.

Национален парк Евърглейдс, Флорида, САЩ

Резервоарите на живописния американски парк, на чиято територия живеят десетки редки видове животни, пресъхват, поради изпомпването на вода за съседни градове и ферми. Езерата, заемащи голяма площ от парка, са замърсени с отпадъци. На ръба на изчезване са животни като някои видове костенурки, ламантини, както и флоридската пантера. Евърглейдс е единственото място, където се среща този вид, а от 1900 г. до сега паркът се е свил наполовина.

Мъртво море

Нивото на водата в Мъртво море е намаляло с 30 метра от 1970 г. до сега. Причината е в добива на полезни изкопаеми и използването на 80% от притоците, които се вливат в морето. Морето изчезва, появяват се карстови кратери, а те влияят отрицателно на екосистемата на крайбрежните зони. За да се спаси Мъртво море, е планирано да се пренесе каналът от Червено море, но така съставът на солената вода никога повече няма да бъде същият.

Река Ангара, Русия

През последните години, реката се е превърнала във верига от мръсни резервоари, пълни с емисии на петролни продукти, живак и медни съединения. В някои области съветват да се спре с консумацията на уловена в реката риба. Поради лошата екология в района на Ангара, някои видове като есетрата и тайменът са на ръба на изчезване, както и уникалните Ангарски борови гори, които са гордостта на Сибир.

Венеция, Италия

Отдавна знаем за тежкото положение на Венеция. Да, тя потъва – скорострелно при това. Всяка година нивото на водата се повишава с 1 милиметър, а до 2100 г. се смята, че градът ще изчезне напълно. Големият брой туристи само влошават ситуацията: 60 000 туриста на ден, вместо нормата, която е 30 000. Вълните от круизните лайнери също са пагубни за Венеция. Един от най-красивите градове на планетата се опитва да оцелее – забранено е влизането на круизните лайнери в централната част, правят се планове за налагането на ограничения на броя на туристите, но морето, някога давало богатство и просперитет на Венеция, днес само го разрушава.

Това са само някои от местата, които се очаква да изчезнат след десетилетия. Най-вероятно нашите потомци ще могат да ги видят само на цветните снимки в интернет. Разбира се, има специални организации, които се грижат за спасяването на планетата в световен мащаб. С това се занимават и многобройни професионалисти и цели държави. Опазването на околната среда обаче зависи и от всеки от нас – само трябва да го пожелаем.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

9 чудеса на света, които са застрашени от изчезване

10 невероятни изчезнали животни, за които не се говори достатъчно 

6 миризми, които скоро ще изчезнат напълно

Почти 1 млн. вида са пред изчезване

Петте масови изчезвания на видове в историята на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.