Мирин Дажо – безсмъртният човек

мирин

Мирин Дажо – човекът, който можел да промуши тялото си с кое да е острие, без да пролее и капка кръв. Ярък пример, доказващ как материята е нещо много по-различно от нашите представи за нея.

След представлението си в най-голямата концертна зала в Цюрих – „Корсо“ за него говореше целия град. Асистента заби в гърдите и гърба кинжали и рапири, а той изобщо не реагира на това…

Ето как го описа едно от неговите представления пред студенти изучаващи медицина един от очевидците: „Мирин Дажо, гол до кръста, мълчаливо стои в центъра на стаята. Асистента много бързо застава зад него и нанизва в него 80-сантиметрова рапира някъде в областта на бъбреците, Гробна тишина. Студентите и преподавателите стоят с увиснали ченета и не могат да повярват на очите си. Няма съмнения, острието е пронизало цялото тяло и върха му стърчи през корема му. Най-удивителното даже не е пълната невъзмутимост на Дажо, а това, че на тялото му няма нито една капка кръв“

Истинското име на Дажо е Арнолд Херит Хенске, роден на 6 август 1912 година в Ротердам. Нол, както го наричали приятелите му, се увличал с рисуване и на 20 годишна възраст оглавил група архитекти в проектно бюро. В детството и юношеството си с Нол нееднократно се случвали странни събития. Един ден, най-неочаквано той нарисувал портрет на починалата си леля, която цял живот е живеела в Южна Африка, и която той никога не е виждал. Той успял да я нарисува с такава точност, все едно му е позирала. Често се събуждайки се сутрин, с удивление констатирал, че ръцете и чаршафите му са изцапани с боя, а в студиото всичко е с краката на горе. Той е рисувал на сън не лоши картини, не помнейки нищо следкато се събуждал.

„Преломния момент“ в живота на Нол се случил през 33-тата му годишнина. Именно тогава той разбрал, че тялото му е неуязвимо. Нол зарязал работата си и се преместил в Амстердам, където обикалял барове и кафенета предлагайки на посетителите да се нарани. Скоро за него говорел целия град.

Името Арнолд Хенске той променил с цел по добра реклама с името Мирин Дажо, което на есперанто означавало „чудесен“, „удивителен“. Той и много от неговите съвременници смятали, че с помощта на този изкуствен език хората по света ще успеят да преодолеят комуникационната бариера.

Джао бил многократно проверяван от лекари. В края на 1947 година той демонстрирал своите уникални възможности в областната болница на Цюрих. Както обикновено той се съблякъл гол до кръста. Когато асистента пронизал неговите сърце, дробове и бъбреци, той, както обикновено не изпитал никакъв дискомфорт и не пролял капка кръв. За да се изключи възможността за масова хипноза, лекарите решили да му направят рентген, само, че не знаели как да го сложат на носилката и да го доставят до рентгена. Дажо ги успокоил и казал, че само ще отиде до рентгена – заедно със забитата рапира естествено. Снимките изключили всякакви съмнения: острието било пронизало няколко жизненоважни органи, без да причини каквито и да било повреди.

Разбира се, не била изключена възможността, че след изваждането на рапирата ще започне масов кръвоизлив, докторите били готови за такъв изход. Но, когато рапирата внимателно била изтеглена от тялото на Дажо, останали само два леко забележими белега на входно и изходните отверстия от раната. Миниатюрните белези били промити, макар Дажо да твърдял, че не е необходимо и никаква инфекция не го грози. След това, той си създал много фенове, правейки няколко обиколки в парка с рапира забита в тялото му.

Независимо, че на Дажо му нямало абсолютно нищо, след като бил пронизван с най-различен род остриета, често зрителите припадали на неговите представления. На представлението си в залата „Корсо“ в Цюрих, острието засегнало кост. Чувайки в абсолютната тишина стържещия звук от острието минаващо покрай костта, една жена получила сърдечен пристъп. Всичко завършило с това, че на Дажо му забранили да изнася представления в големи зали, наложило се да се ограничи до малки кафенета и барове. В същност, Мирин и не се оплаквал, та нали тъкмо и от там започнал своята кариера…

инфо: bg.checkonline4you.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.