Мисли на тибетски учители за един спокоен ден

Има дни, в които сме постоянно под стрес, негативните новини ни заливат отвсякъде и ни се струва, че се намираме в безизходица. В такива моменти е добре да спрем и да помислим малко, а ако може и да медитираме. Най-малкото, което може да направите за себе си е да седнете в тъмна и тиха стая и да отделите поне десет минути за себе си. В тази статия сме събрали цитати на тибетски учители, които ще ви помогнат да сложите мислите си в ред.

„Да действаш означава наистина да наблюдаваш мислите си, добри или лоши, да се вглеждаш в истинската им природа, без да се връщаш към миналото, без да приканваш бъдещето, без да позволяваш каквото и да било вкопчване в преживяната радост, без да позволяваш да те завладее тъга. Като правиш това, ти се опитваш да създадеш и останеш в състояние на равновесие, при което всичко – добро и лошо, покой и безпокойство – е лишено от истинска идентичност.“

Дуджом Ринпоче – тибетски учител

****

„Човек трябва да пази себе си, подобно на добре охранявана гранична крепост, защитена и отвън, и отвътре. Не трябва да му се изплъзва нищо. Тези, които пропуснат удобния момент, страдат в ада.“

Буда

****

“ Търсейки огъня, намираш и дима.

В търсенето на истината, познаваш и лъжата.

Всяко нещо има две половини.

И не можеш да разбереш едната без другата… “

Източна мъдрост

****

Способността да живеем в мир с другите и със света, зависи от способността ни да живеем в мир със себе си.

Morkadis

Тик Нет Хан

***

Попита Вятърът: „Лотос, каква е твоята същност омайна?“

И той прошепна: „Тя е в това, че и за себе си аз съм тайна.“

~ R. Tagore

(1861-1941)

източник: actualno.com

Вижте още:

Мисли, които носят сила и изцеление

Натрапчиви мисли за някого – защо се случва и мисли ли и той за вас

Как да привърнем мислите си в реални резултати

Щастливите мисли ни гарантират дълголетие

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.