Мистериите на езерото Байкал

pixabay.com

Най-дълбокото езеро в света е Байкал, с дълбочина 1 642 м и площ от 31 722 кв. км. Привидно спокойните му води безспорно крият много неразгадани мистерии.

Мнозина вярват, че водите на Байкал крият едни от най-тайнствените и неразгаданите мистерии в световната история. То съществува от близо 25 млн. години и е най-голямото сладководно езеро на Земята.

От хилядолетия легендите го свързват със свръхестествени сили, дракони, извънземни, които го ползват като база и посещения на Иисус Христос – историите от сладководно езеро в южната част на Сибир нямат край.

И до днес хората вярват, че дълбоките води на езерото имат способността да удължават човешкия живот. Средно температурата на водата е около минус пет градуса. Смята се, че който преодолее студа и се изкъпе в ледената вода, ще има дълъг и здрав живот.

Една от най-древните истории за езерото Байкал, е свързано с митологията и най-големия остров в него и третия по големина езерен остров в света – Ойхол. Местните са убедени, че именно там е роден Чингис Хан. И до днес духът му бди над святото място.

Много преди това самият Иисус Христос посетил леденото езеро. Той бил омаян от плодородните и тучни поля, които се простират на далеч на север, докъдето ти стига погледът. И го благословил. Интересното е, че за разлика от плодородните земи на север, тези, разположени на юг от водоема, са най-неблагодатни и се смятат за прокълнати.

В наши дни през 2009 г. в езерото се наблюдава странно явление. През най-студените месеци на годината, когато Байкал се покрива с лед, върху замръзналото езеро се образували кръгове.

Това забелязали астронавтите на Международната космическа станция. Първото предположение било за извънземни. Експертите обаче твърдят, че това е симптом на нещо много по-обезпокоително.

Според тях кръговете с диаметър до 4.4 км са дело на газ метан, който се издига от дъното на езерото. Той причинява въртеливи течения на по-топла вода и е резултат от глобалното затопляне. Ако процесите продължат, това ще е удар за местната екосистема.

Мистериите обаче не свършват до тук. През 1982 година при проучвания военноморски водолази посочват, че са се сблъскали с група човекоподобни създания, облечени в сребристи костюми, на около 50 метра под водата.

Трима от водолазите почиват малко след инцидента, а останалите четирима претърпяват тежки инциденти. Местните рибари често виждат ярка светлина, идващи от дъното на езерото, както и обекти, които стрелят от дълбините.

Друга мистерия на езерото е изчезването на малки плавателни съдове от повърхността му. Интересното е, че те никога не се появяват отново. Най-често те потъват в зоната на езерото, известна като кратер на дявола. Смята се, че там биват засмукани от голям водовъртеж. Местните жители обаче смятат, че това е вратата към ада.

И дори без мистичните легенди езерото Байкал е едно от най-очарователните и красиви места на нашата планета. То заслужено намира място в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Езерото Байкал крие неразгадани мистерии

Следи от реален извънземен живот на Байкал

Извънземни амфибии дебнат в езерото Байкал

Вижте най-дивите и красиви места в Русия!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Игорь Поляков 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.