Мистериозните мумии от блатата Сфангум

В блатата Сфангум в Северна Европа са открити трупове на хора на възраст до около две хиляди години. Те са мумифицирани по естествен начин. В блатата труповете се разлагат, но в Сфангум телата са запазени почти непокътнати – както кожата, така и вътрешните органи.

Мистериозният факт всъщност има напълно реално обяснение. Консервирането на телата се е случило, защото от блатния мъх се отделят киселини и покриват повърхността на блатото. Те създават такава среда, в която се запазват биологичните компоненти.

Труповете са намирани в блатата от селяни или работници, търсещи торф, тъй като това са торфени блата. Телата са хиляди на брой. Някои от тях са датирани още към Желязната епоха, тоест още в древността са се озовали в блатото, други са убити доста по-късно. Те имат следи от насилствено умъртвяване. Смъртта им е била причинена по различен начин. Някои са удушени, други са убити с удар във врата с острие.

В телата на много от жертвите е намерена ритуална храна, която са консумирали за последен път.

Един от труповете, открити в Ирландия, е явно на високопоставена личност, а смъртта му подсказва, че е жертвоприношение. Обяснението за убийството идва от старите вярвания в Ирландия. В древни времена жителите на острова са вярвали, че ритуалният брак на техния владетел с богинята на Земята им гарантира защитата на техните земи. При бедствия този ритуален брак е смятан за неудачен, а владетелят бил пренасян в жертва.

Има отрито и тяло, за което се смята, че е на развенчан владетел поради извършени ритуални действия с тялото.

Телата са както на мъже, така и на жени. Има и тела на юноши и всичко това навежда на мисълта, че убийствата са извършвани по различни причини във времето.

Предположенията на археолозите за причината да бъдат убивани тези хора са няколко, а не само, че са пренасяни в жертва на свирепите местни божества в ритуали от езическо време.

Друга хипотеза обяснява наличието на труповете с изпълнение на смъртни присъди на осъдени престъпници. Не се отхвърля и предположението, така да са се отървавали от нежеланите чужденци.

Предположенията за причините за смъртта на хората не дават никаква реална представа защо труповете са изхвърляни в блатата Сфангум. Няма отговор на въпроса защо хиляди тела на хора по териториите на днешна Германия, Англия, Ирландия, Дания и Холандия са изхвърляни в блатата, независимо от причините, по които са умъртвени.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Мумии на извънземни от Перу преобръщат историята на човечеството

Учени разкриха тайната на смъртоносно проклятие на мумиите на инките

Първите татуировки са на мумии от Древен Египет! Вижте ги

Една от най-запазените мумии на всички времена – Хуанита

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.