Мистериозното зъбно колело от Олбия

1

Откритият фрагмент от зъбно колело, сравнен с формата на Земята.

Зъбното колело от Олбия (Италия) е направено между II и III век пр. н. е. След извършените изследвания учените останали изключително изненадани – зъбите били извити по много специален начин, който е доста близък до перфектният математически профил на зъбно колело, използван и в наши дни. За допълнителна изненада на учените станало ясно, че зъбното колело е направено от месингова сплав. Колкото и странно да звучи, това е съставна част на сложен механизъм, изобретен много преди всичко подобно, което е откривано досега. Имайки предвид историческите и научни доказателства, както и археологическите и литературни проучвания, може да заключим, че зъбното колело от Олбия е съставна част на Планетарума на Архимед.

Планетариум на Архимед

2

Вероятно така е изглеждал Планетариумът на Архимед.

Това е едно от най-възхваляваните технологични изобретения в Античността. Най-много информация може да получим от Цицерон, който през 212 г. пр. н. е. пише, че римският консул Марк Клавдий Марцел носил със себе си два апарата, изобретени от Архимед – единият показвал движението на небето върху сфера, а другият предсказвал движенията на слънцето, луната и останалите планети в Слънчевата система. Архимед действително споменава тези изобретения, но за жалост, записките му са изгубени.

Древни познания за космоса

Откриването на Антикитерския механизъм през 1902 г. допринася за тезата, че древните народи са изобретявали устройства, които да пресъздават движението на звездите и планетите. Антикитерският механизъм вероятно е създаден през I век пр. н. е., но зъбното колело от Олбия е част от значително по-сложен механизъм.

3

Антикитерският механизъм.

Досега се е смятало, че нито едно от изобретенията на Архимед не е оцеляло до наши дни. Но зъбното колело от Олбия, както и Антикитерският механизъм, говорят, че древните гръцки учени са знаели как се движат небесните обекти 2000 години преди модерната наука да придобие представа.

Според учените зъбното колело от Олбия е направено математически перфектно, а това означава, че древните Гърци са притежавали технологии, които били 20 века пред времето си. Според историческите сведения това наистина най-вероятно е част от Планетариума на Архимед, защото подобна изработка може да бъде дело само на един брилянтен ум, какъвто е бил той.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

МИСТЕРИОЗНАТА СФЕРА НА БЕТЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.