Мистерията Зодиака

4

Фоторобот на Зодиака стои на първите страници на вестниците в Калифорния през 1968 г. и 1969 г.

В края на 60-те години в Северна Калифорния започва да действа неизвестен изверг, който набързо печели слава. Между декември 1968 г. и октомври 1969 г. той напада седем човека (четирима мъже и три жени на възраст между 16 и 29 години) и убива петима от тях. Това, което прави престъпленията му известни и му печели слава, са четирите писма с криптограми, които убиецът изпраща периодично до вестниците в района на Сан Франциско. Предполага се, че именно в тези шифровани съобщения маниакът посочва подробности за себе си. В тях той се подписва като Зодиака – прякор, който му остава и до ден днешен. Неспособността на полицията да разкрие самоличността му, както и фактът, че едва една от четирите криптограми на Зодиака са разшифровани, създава около изверга аурата на неуловимия и тайнствен сериен убиец, която го доближава до славата на Джак Изкормвача.

Убийствата

Както споменахме вече, официално полицията приписва на Зодиака пет убийства и общо седем нападения (двама от нападнатите оцеляват). Самият сериен убиец обаче твърди, че общият брой на погубените от него хора в районите на Бенисия, Вайехо, езерото Бериеса и Сан Франциско е точно 37.
В докладите на разследващите срещу първото престъпление на Зодиака е посочена датата 20 декември 1968 г. – тогава Дейвид Артър Фарадей и Бети Лу Дженсън са застреляни в колата си в безлюден район, известен като Алея на влюбените.

Няколко месеца по-късно, малко след полунощ на 5 юли 1969 г., 22-годишната Дарлийн Елизабет Ферин и 19-годишният Майкъл Рено Маго са простреляни в колата на Ферин, в паркинга на голф игрището „Блу Рок Спрингс”. Маго оцелява и дава първото описание на Зодиака. Той успява да зърне профила на мъжа и го описва като нисък, около 1,70 м, набит човек. Нападателят тежи най-малко 90 килограма и има широко лице.

5

Писмата и криптограмите на Зодиака му печелят популярност, която не се изгубва и до ден днешен.

На 27 септември 1969 г. Зодиака завързва и намушква с нож Брайън Хартнел и Сесилия Шепърд – млада двойка, която е излязла на пикник край езерото Бериеса. Полицията научава за това нападение от самия убиец, който използва уличен телефон, за да се похвали лично. Въпреки бързата реакция на медицинските екипи Сесилия Шепард загива, а Брайън Хартнел оживява, за да може да разкаже на полицията и медиите за ужасяващата си среща със Зодиака.

Две седмици по-късно, на 11 октомври 1969 г., пътник се качва в таксито на Пол Стайн и му казва да кара към квартала „Президио Хайтс” в Сан Франциско. Шофьорът обаче не е в състояние да изпълни поръчката на клиента си, защото само секунди след като чува адреса, получава куршум в главата.

Криптограмите и писмата

Първото писмо с криптограма, което Зодиака изпраща към обществото, е с дата 31 юли 1969 г. Тогава в редакциите на „Сан Франциско Екзаминър”, „Сан Франциско Кроникъл” и „Валехо Таймс-Хералд” се получават писма, в които тайнствен убиец поема отговорност за нападението над Ферин и Маго. Към всяко писмо е приложена 1/3 част от криптограма, която трите вестника трябва да публикуват на първа страница до 1 август. Твърденията на автора са подкрепени с достоверни подробности от местопрестъплението, а писмата са подписани със зачертан кръг – знак, който маниакът си избира за подпис. В съобщението на убиеца до вестниците пишело: „В този код е моята идентичност“. 408-знаковата криптограма е разшифрована за по-малко от седмица от един гимназиален учител от Норт Салина, Калифорния, и неговата съпруга, но въпреки твърдението шифърът не разкрива идентичността на убиеца. То е публикувано на 9 август в „Сан Франциско Кроникъл“ и „Валехо Таймс-Херълд“ и гласи следното: „Обичам да убивам хора, защото е толкова забавно. По-забавно е от убиването на диви животни в гората, защото човекът е най-опасното животно от всички и ми доставя най-голямо удоволствие. Няма да ви издам името си, защото вие ще забавите или спрете събирането на роби за задгробния ми живот.“

Въпреки че официално властите смятат убийството на таксиметровия шофьор Пол Стайн за последното престъпление на Зодиака, маниакът продължава да праща криптограми и писма, в които да поема отговорност или пък да се разграничава от убийства, случващи се в региона. Въпреки че изпраща и артефакти, които е взел от някои от предполагаемите си жертви, официалната статистика на Зодиака „замръзва” на 5 убийства. Колкото и странно да звучи, от четирите криптограми, изпратени от серийния убиец, само първата остава разчетена – посланието на другите три все още не е категорично разчетено, въпреки че има стотици професионалисти и любители, които твърдят, че са разбили кода на Зодиака.

6

Писмата и криптограмите на Зодиака му печелят популярност, която не се изгубва и до ден днешен.

За периода от повече от 40 години след първата проява на Зодиака, полицията в Калифорния е имала над 2500 заподозрени, но за никой от тях няма категорични доказателства, че наистина е неизвестният изверг. През април 2004 г. полицията в Сан Франциско официално обявява случая „Зодиака” за неактивен, но още през март 2007 г. го открива отново. Същото важи и за разследванията във Вайехо, и окръзите Напа и Солано. Прокуратурата на Калифорния също има отворено досие по случая още от 1969 г.

Новите теории

Както споменахме вече, тайната около самоличността на Зодиака и мистериозните му криптирани послания и до ден днешен провокират любителите на загадките да търсят отговори.

7
Morkadis

През 2007 г. Холивуд превръща във филм историята за Зодиака. В едноименната лента играят звезди като Джейк Гиленхал, Робърт Дауни Джуниър и Марк Руфало.

На 15 май 2012 г. пенсионираният полицай Линдън Лафърти издава книгата си „Зодиакалният убиец – прикриването“, в която твърди, че мистериозният сериен убиец все още е жив и здрав и на 91-годишна възраст продължава да живее в дома си в окръг Солано, Калифорния. Според Лафърти полицията отдавна знае идентичността на изверга, но заради сериозните му връзки никога не е имала желанието да го арестува. „Корупцията и политическата намеса превърнаха мащабното разследването за Зодиака в една пародия под печата „строго секретно“. По този начин те осигуриха имунитет и лиценз за убийства на този маниак“, твърди пенсионираният полицай.

Също наскоро – през юни 2011 г. Кори Старлипър – любител на дешифрирането на кодове, твърди, че е разчел едно от посланията на Зодиака, в което той признава своята самоличност. Според Старлипър самоличността на Зодиака е Артър Лей Алън – един от основните заподозрени от полицията по време на мащабното разследване през 60-те и 70-те години. Въпреки направените много ДНК тестове на Алън и на неговия сподвижник Дон Чейни категорично доказателство, че някой от тях може да се свърже със самоличността на Зодиака, липсва.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ТЕД БЪНДИ – ЧАРОВНИЯТ УБИЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.