Мистерията на приказните кръгове от гъби

Снимка: Matt Gibson / Shutterstock

Тези красиви приказни кръгове от гъби, известни още като елфически, навяват най-мистични истории.

Някога са се смятали за признак на свръхестествени сили и според суеверията не бива да се прекрачват, защото ще ви отведат в друг свят.

Фолклорните легенди пък обясняват явлението като резултат от танци на феи и елфи.  Дори има поверие, че кръговете били формирани от падащи звезди, удари от мълнии или че това било работа на вещиците.

Какво казва науката по въпроса?

Този естествен феномен е добре познат. На практика това е гъбена колония, съставена от мицел – вегетативната част на гъбите или гъбоподобните бактериални колонии. Мицелът обича влажните почви и когато условията са добри, от спорите му ще поникнат гъби. Но защо под формата на пръстен?

Мицелът се движи отвътре навън и се храни с органичната материя. По време на този процес той се разлага, като мъртвият мицел образува плътен слой, който отблъсква водата и пречи на постъпването на хранителни вещества и влага на повърхността. На практика земята и растителността във вътрешността на пръстена изсъхва и умира. Извън него обаче тревата е сочна и зелена, тъй като при разлагането си мицелът освобождава торове.

Целият този цикличен процес може да трае столетия, а пръстенът – да расте и да се смалява.

Размерът на тези пръстени варира от няколко сантиметра в диаметър до 50 метра и повече.

Снимка: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock

Някои предания гласат, че ако влезете в кръга, ще станете невидими за околния свят.

Снимка: legdrubma / Shutterstock

В Шотландия се смятало, че феите седят върху гъбите или ги използват като столове, докато в Уелс смятат, че гъбите са чадъри на феите.

Morkadis

Снимка: FotoHelin / Shutterstock

Според холандските легенди в центъра на пръстена не растат гъби, тъй като дяволът е поставил своя бидон с мляко именно там.

Снимка: Sally Wallis / Shutterstock

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Мистериозният живот на гъбите

Магически снимки на горски гъби

Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

Гъбите променят времето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.