Мистерията около златни монети, открити в старо пиано в Англия

4

Най-голямото съкровище от златни английски монети, открито в пиано във Великобритания, е обявено за ценна находка.

Откритието e направено малко преди Коледа миналата година в Шропшър, когато новите собственици на пианото го дават за поправка и настройване.

Според решение на съда в Шрусбъри откритието е определено като ценна находка и принадлежи на кралицата на Великобритяния.

Очаква се скоро да бъде пуснато в продажба за музеите, а техникът, открил златото, и собствениците на инструмента – колежа в Бишъпс Касъл, ще получат възнаграждение.

Съкровището се състои от 913 златни английски монети,

които датират от 1847 до 1915 г. и обхващат периоди от управлението на кралица Виктория, Едуард VII и Джордж V.

2

След като разбират за находката над 50 души се появяват, твърдейки, че им принадлежи. Истинският собственик обаче остава неизвестен.

Мистерията около старото пиано и златните монети

Редица опити да се открият първоначалните собственици на пианото остават неуспешни. Едно обаче е ясно – предишните собственици на инструмента са възрастната двойка Греъм и Мег Хемингс, която през 2015 г. го дарява на колежа в Бишъпс Касъл. Семейството притежавало пианото цели 33 години без да разбере тайната му.

Монетите бяха открити в края на миналата година от 61-годишния техник Мартин Бекхаус под клавишите на пианото, внимателно наредени в седем зашити парчета плат и една кожена торбичка с връзка. Общата им тежест се равнява на 6 кг. златни кюлчета.

3

Клавишите бяха твърди и заяждаха, затова ги извадих. Щом започнах да ги повдигам си помислих – „Какво е това отдолу?“. Имаше голямо количество злато. Никога не бях се сблъсквал с нещо такова през целия си живот“, казва техникът, открил златото. Парите от възнаграждението смята да даде на децата си, но не отхвърля и възможността да се пенсионира малко по-рано.

Хемингс не съжаляват, че не са открили богатството

Morkadis

Тъжното е, че историята не е цяла. Търсиха собствениците, не не успяха да ги открият. Непълна история е, но пък е доста вълнуваща…“, казва госпожа Хемингс относно находката.

Пазарната цена на находката ще бъде обявена от независим комитет по оценка на богатствата към Британския музей.

Очаква се цената да бъде стотици хиляди британски лири. Монетите са от 91.7 процента злато и по времето, в което са поставени в пианото, със сигурност са стрували повече от цената на голяма къща.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.