Мистерията с началника на най-страшната полиция в човешката история остава и до ден днешен

1

Какво се случва с някои от ръководителите на специалните служби на Третия райх, си остава въпрос и до днес, но безспорно най-загадъчно е случилото се с Хайнрих Мюлер, шефът на SS службите. Той е бил и един от шефовете на тайната полиция Гестапо, заради което го наричали Мюлер Гестапо. Той е бил една от най-влиятелните фигури по време на нацисткия режим. С него са съгласувани всички заповеди за смъртно наказание, а след опита за атентата срещу Хитлер Мюлер оглавява специална комисия за разследване на заговора, в резултат на което са убити малко над 7000 души.

Преди падането на Берлин Мюлер е видян в интераторската канцелария. Официалните заключения гласят, че той се е самоубил, но след време се появяват доказателства, че е инсценирал собствената си смърт.

Първият, който споделя тази хипотеза открито, е генерал-лейтенат Ханс Ратенхубер. По негови думи Мюлер се опитал да избяга на 2 май, но е заловен от съветски войници, след което е отведен в Москва. Предполага се, че тогава е вербуван като съветски шпионин.

Ратенхубер също бил сред пленените немци и разказва, че заедно с Мюлер са планирали бягство, но в последствие са се разделили.

Официалната версия през 1945 година обаче твърди, че Мюлер е открит мъртъв в униформа на SS службите и въпреки че лицето е било обезобразено, в тялото са намерени личните документи на шефа на Гестапо и затова се решава, че е той.

Но в началото на 50-те години все по-често се появяват хипотезите, че това не е бил Мюлер. Писателят Валтер Шеленберг издава книгата Лабиринт и провокира истинска сензация с нея, понеже твърди, че Мюлер е станал част от съветското разузнаване още докато е бил шеф на Гестапо.

2

Най-отдясно: Хайнрих Мюлер

След Курската битка през 1943 година много от фашистките лидери разбират това, което Хитлер отказва да признае – че Германия ще загуби войната, и започнали да търсят варианти за спасение.

В тесен кръг Мюлер е споделя, че се възхищава на уменията на съветските разузнавачи, а някои дори смятали, че е готов да им сътрудничи. В деня, когато Мюлер изчезва, изчезва и неговият близък приятел Кристиан Шолц, който живеел в негов дом в Берлин.

Съществува версия, според която Мюлер се е свързал със съветското разузнаване посредством военното контраразузнаване Смерш, а тялото, което намират и погребват като шефа на Гестапо, всъщност е на Шолц.

Тези теории стават все по-популярни и през 1963 година тялото от гроба му е ексхумирано, а следствието установява, че това не е Хайнрих Мюлер. Така мистерията какво се случва с началника на най-страшната полиция в човешката история, си остава до днес.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Истина ли е модната конспирация: Нацисти създават ЕС и НАТО?

Приключенията на Уили Хитлер – идиотския племенник на Адолф

10 от най-злите нацисти, за които вероятно не сте чували

Най-големите загадки от Втората световна война

Един от най-ужасните серийни убийци на всички времена

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.