Мистерия обгръща древната гробница в Амфиполис

7

Що се отнася до гробницата във форма на кутия, в която се намират останките на най-малко петима души, това според геолога е последното помещение на главната гробница, която вероятно е била разрушена от иманяри

Геолог, който е участвал в разкопките на древната могила в Амфиполис в Северна Гърция, твърди, че гробницата и откритите заедно с нея сводести помещения не са изградени едновременно и че помещенията са по-стари, предаде Асошиейтед прес.

Геологът Евангелос Камбуроглу каза вчера, че могилата, в която се намират гробницата и помещенията, не е човешко дело, както предполагаха археолозите, а естествен хълм.

Той каза също, че огромната 7,5-метрова фигура на лъв на пиедестал, намерена в Амфиполис, е прекалено тежка, за да е стояла на върха на гробницата, както предполагат археолозите. „Стените на гробницата не биха издържали и половин тон, камо ли 1,5, колкото се оценява теглото на лъва“, каза Камбуроглу.

Що се отнася до гробницата във форма на кутия, в която се намират останките на най-малко петима души, това според геолога е последното помещение на главната гробница, която вероятно е била разрушена от иманяри. Той посочва, че мраморната врата на гробницата има следи от честа употреба, което означава, че многобройни посетители често са влизали и излизали.

Сводестите помещения са датирани между 325 г. пр.н.е. (две години преди смъртта на Александър Велики) и 300 г. пр.н.е., макар че според някои археолози са по-късни.

Ръководителката на археологическия екип Катерина Перистери предположи, че тук е погребан някой от членовете на семейството на Александър или негов генерал. Откриването на останките от пет тела обаче хвърли сянка на съмнение върху тази теория, а коментарите на Камбуроглу напълно я опровергават.

Александър, чиято империя се е простирала от днешна Гърция до Индия, е умрял във Вавилон и погребан в основания от него град Александрия. Точното местоположение на гроба му е една от най-големите загадки на археологията.

Генералите на Александър с години са се борили за власт. Майката, вдовицата, синът и полубратът на императора са убити в тези войни, повечето от тях – близо до Амфиполис.

инфо: БТА

Вижте още: 

ОТКРИХА ПЪЛНА СЪС ЗЛАТО И МУМИИ ГРОБНИЦА НА ЗАГАДЪЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ УАРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.