Мистичният древен шаманизъм

шаман

Шаманите са били едни от най-влиятелните хора за времето си. Шаманът се е явявал оракул, лечител и духовен съветник в едно. Работата на шаманите е била да поддържат връзката със света на духовете. Шаманите били способни да комуникират с други светове благодарение на Земния дух и често били асоциирани с различни животни. Основната характеристика на един шаман е била овладяването на енергията като средство за трансформация.

Шаманизмът свързва традиционните древни вярвания и практики, които усъвършенстват уменията за диагностициране, лекуване и понякога причиняване на човешки страдания чрез свързване с духове от други светове. Смятало се, че шаманите са способни да контролират климата, да предсказват бъдещето, да тълкуват сънища, да се телепортират и много други. Шаманите присъстват в културата на много древни народи още от праисторически времена.

Според историческите сведения шаманистките практики са по-стари от всички съществуващи религии и се появяват още в Неолита. В по-късните, организирани религии се срещат някои следи от шаманизъм, най-вече в мистицизма и символизма.

„Дали ще открием следи в Австралия, Азия, Африка или Европа, просто е невъзможно да подминем уникалността на това еволюционно събитие, благодарение на което сме развили нашето модерно съзнание и умения да разбираме символизма, културата, религията и изкуството. Преди шаманите никой друг предшественик на модерния човек не е използвал символизъм. Но развиването на това умение преди около 100 хил. години е променило всичко“, пише Греъм Хенкок (Graham Hancock) в книгата си „Свръхестествено“ (Supernatural).

Обикновено шаманите влизали в спиритуалния свят, преминавайки през подобно на сън състояние – транс, който се постигал чрез старателно вглъбяване или психоактивни вещества. Методите били различни – от постене, през танци и музика от барабани, до употребата на психеделични наркотици.

2

Индианските шамани носели кожите на различни животни, за да придобият техните сили.

В много древни култури шаманистките практики са заличени с разпространението на християнството. Към V век от новата ера християнската църква е изиграла ключова роля в унищожаването на старогръцките и римските религиозни убеждения. Останките от шаманизма в Европа са заличени напълно с гоненията на вещици, извършвани най-вече от католическата инквизиция през Ренесанса.

Повечето шамани били мъже, но имало и общества, в които жените също имали възможността да станат шамани. В старите скандинавски религии шаманизмът не е виждан като нещо мъжествено и е бил практикуван основно от жени. Въпреки това най-важният шаман е бил върховният бог Один.

В някои общества шаманът приемал две самоличности – от ранна възраст шаманите започвали да се обличат и държат като противоположния пол. Понякога дори мъже шамани се женели за други мъже и се превръщали в техни съпруги. Тази практика се срещала при патагонците, аруаканците, арапахо, шайен, навахо, лакота, уте и много други индиански племена. Смятало се, че тези двойствени шамани са изключително могъщи. Те били уважавани в племената и носели висок социален статус на половинките си.

Шаманите са изиграли много важна роля в древните общества и са били основна част от трансформацията на човешкото съзнание. Отчасти, благодарение на тази мистична практика хората сме дарени с уникалното за животинския свят абстрактно мислене.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЧУДОВИЩНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ОБРЕДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.