Много ли ви е срам? Пийте един тестостерон!

притеснение

Напитка с добавка на тестостерон може да стане новият начин за решаването на проблема със силната срамежливост, смятат холандски учени.

Изследователите открили, че напитка, съдържаща само няколко капки от този хормон, помага на хората, страдащи от социално тревожно разстройство.

Смята се, че повишените нива на тестостерон повдигат нивото на допамин в мозъка, който кара хората да се чувстват уверено и подобрява настроението. По-рано било установено, че хормонът влияе върху реакцията на хората на опасни ситуации – дали ще се опитат да ги избегнат, или ще тръгнат насреща.

Социалното тревожно разстройство, известно също като социофобия, е разстройство, при което човек изпитва постоянен и непреодолим страх пред социални ситуации. Според статистиката всеки 12-и британец страда от социофобия.

Изследване, публикувано през 2012 година, показало, че хората, изпитващи социална тревога, имат тестостерон под нормата.

В хода на ново изследване 19 жени със социофобия и същия брой дами без такова разстройство получавали един ден напитка с тестостерон, а на другия – плацебо. След всеки прием учените следили дали участничките избягват зрителния контакт (една от главните особености на социална тревожност), когато гледат лица на монитора.

След като приемели напитка с тестостерон, жените със социофобия по-малко избягвали срещите с очите. След пиенето на плацебо такъв ефект не се наблюдавал. Никакви промени след напитките нямало и при здравите жени.

В бъдеще изследването ще бъде проведено с мъже.

„Това е само малко, предварително изследване. Социалната тревожност представлява сложно явление, което още не е изучено докрай. Само когато „разплетем“ различните съставки на социалната тревожност, ще можем да я излекуваме напълно“, коментира д-р Адам Перкинс от Лондонския кралски колеж.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Psychoneuroendocrinology.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

10 ЗНАМЕНИТОСТИ, КОИТО РАЗКРИВАТ ПСИХИЧНИТЕ СИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЗА ДА ВДЪХНАТ СМЕЛОСТ НА ДРУГИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.