Мобилният телефон смущава мозъчната активност

мозък

Нерядко в съвременната човешка история се случва да мислим, че нещо не е вредно, а години по-късно да се окаже, че сме грешали. Цигарите са най-явният пример за това, но проблематично може да се окаже и нещо, за което сега не си даваме сметка – употребата на мобилни телефони.

Живеем в ера, в която децата се раждат и почти веднага в ръцете им попадат електронни устройства, а първото поколение ползватели на новите технологии едва сега достига зрялост. Присъствието на мобилните телефони в живота ни не е толкова отдавнашно, за да можем да твърдим, че сме видели всички възможни последствия. Но вече има достатъчно информация, за да се отнесем сериозно към рисковете.

Скорошно клинично проучване, публикувано в PLoS One, разглежда този проблем и разкрива, че технологията на мобилните телефони (от поколението 3G) смущава мозъчната активност по много начини. Заключението е:

„Засечено е значително радиационно въздействие върху алфа, бета и гама нивата. Резултатите подкрепиха идеята, че ЕЕГ промените са свързани с употребата на мобилни телефони и че ефектът зависи от мястото на поставяне на устройствата.“

Проучването допълва, че са нужни по-нататъшни изследвания за това влияние, но фактът, че мобилните телефони създават смущения в мозъчната ни активност сам по себе си е алармиращ. Лъченията от устройствата са мощни и електрофизиологични промени се случват в почти цялата структура на мозъка ни.

Макар да е известно, че лъченията от мобилните телефони са достатъчно силни, за да нарушат чувствителността на уредите в самолет или болница, по-различен е въпросът с това дали телефоните могат да оказват влияние и върху човешкия мозък – най-чувствителния за електрически импулси орган в телата ни. Според д-р Девра Дейвис, директор на центъра по онкология към UPCI, е неоспорим факт, че сигналите от мобилните телефони достигат дълбоко в мозъците ни и дългосрочните последствия това все още не са известни.

Учени от различни краища на света вече са отправили своя международен призив към ООН да обмисли опасностите от електромагнитните емисии на устройствата.

Международната агенция за проучвания на рака IARC през 2011 г. също класифицира радиочестотните полета, включително и тези от клетъчните телефони, като възможен канцероген. Същата година опасностите от мобилните устройства стават много обсъждана тема, защото Световната здравна организация признава, че лъченията им могат да причиняват рак. Становището е резултат от общото решение на 31 учени от 14 страни. Обезпокоително е и още нещо – мозъците на децата се повлияват от радиацията на клетъчните телефони по-бързо от тези на възрастните.

Очевидно нужни са още много проучвания в тази сфера, за да имаме всички налични факти, които да доведат до информиран избор дали и колко често е здравословно да прибягваме до мобилните си телефони.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ МОГАТ ДА УВРЕДЯТ СПЕРМАТОЗОИДИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.