Можете да промените структурата на мозъка си за по-малко от час

Ако търсите продуктивен начин да прекарате времето си, може би ще искате да изпробвате скандално яката техника, наречена неврофийдбек (невро-обратната връзка), която позволява на хората да получат контрол над мозъчната си дейност.

Този био-хак е известен от близо десетилетие, но едва наскоро ново изследване на учени от Оксфордския университет доказа колко е ефективен. Само едночасова сесия на неврофийдбек е достатъчна, за да промени самата структура на мозъка, като по този начин променя начина, по който той функционира.

Участниците в изследването носели електродни шапки, които позволявали да се използва функционална магнитно-резонансна томография за измерване на тяхната мозъчна активност в реално време. След това били помолени да се опитат да активират сензорно-моторната мрежа в мозъка си, като си представят, че докосват пръстите на краката си, а същевременно остават напълно неподвижни.

Визуалните сигнали на компютърен екран показали кога са били активирани желаните участъци от мозъка, което ефективно осигурява прозорец в мозъка на всеки участник и му позволява бързо да усъвършенства неврофидбек техниката.

Резултатите, които се появяват в списанието Neuroimage, разкриват, че забележими промени в структурата на бялото вещество в сензорно-моторната мрежа могат да бъдат открити само след един час неврофийдбек.

Бялата материя е вид мозъчна тъкан, съдържаща аксоните, които носят електрически сигнали между невроните. Следователно измененията в структурата му влияят върху моделите на комуникация около мозъка, известни като функционална свързаност.

Изследователите отбелязват, че тези промени са най-големи на мястото, където се свързват лявото и дясното полукълбо на мозъка. Данните на магнитно-резонансна томография показват също, че свързаността в този регион е засилена, което означава, че контролът на участниците върху тази част от мозъка им се е увеличил.

Неврофийдбекът може да се счита за мощен инструмент за предизвикване на промени в мозъка при рекордна скорост. Сега нашата цел е да разработим нови изследвания, за да проверим дали пациентите с неврологични заболявания също могат да се възползват от нея.

Например, чрез подобряване на структурната и функционална свързаност на сензорно-моторната мрежа може да е възможно да се помогне на хора, които са претърпели инсулт и така те да възстановят моторните си умения, казва водещият автор на изследването – професор Фернанда Товал Мол.

Учените смятат още, че невро-обратната връзка може да бъде възможно лечение за емоционални разстройства като депресия, както и някои хронични болкови състояния, като дава възможност на страдащите съзнателно да променят дейността си в свързаните мозъчни области.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере как най-ефективно може да се използва невро-обратна връзка за лечение на тези състояния, това проучване повдига възможността за кондензиране на години терапия и рехабилитация само в един час.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Как да накараме мозъка ни да мисли бързо под стрес

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Да тренираме… мозъка! Пробвайте се с тези 7 логически задачи (ОТГОВОРИ)

Знаете ли, че: Мозъкът прекрасно знае кога греши

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.