Мозък на мъж се е превърнал в стъкло при изригването на Везувий

Снимка: REX FEATURES

Високите температури при изригването на вулкана Везувий в Италия са били толкова мощни, че са превърнала мозъка на една от жертвите в стъкло. Това показва ново открити на учените, съобщава БТА.

Вулканът е изригнал през 79 г. сл. Хр., убивайки хиляди и унищожавайки римски селища близо до съвременния град Неапол. Град Херкулан е бил погребан под вулканична лава.

Екип от изследователи проучи останките на една от жертвите, открита в града през 60-те години. Изследване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, показва, че от черепа на жертвата са извлечени фрагменти от стъклен, черен материал. Изследователите смятат, че черният материал представлява стъкловидни останки от мозъка на човека.

Снимка: REX FEATURES

Според учените, трансформацията се дължи на процесът витрификация, при който материал, изгарящ при висока температура и след това охлаждащ се бързо, се превръща в стъкло.

Смята се, че жертвата е мъж в средата на 20-те. Той вероятно е загинал моментално. Анализът на овъглена дървесина, открита в близост до тялото, показва, че е достигната максимална температура от 520 градуса. Това предполага, че „екстремната топлина е била в състояние да възпламени телесните мазнини и да изпари меките тъкани“, преди „бърз спад на температурата“, се посочва в доклада.

Археолозите проучват останките на Херкулан – другото известно римско селище, разрушено от Везувий преди векове.

инфо: novini.bg

Вижте още:

6 истински истории, по-ужасяващи от всеки филм

Различни теории за края на света

Везувий е убивал по ужасяващ начин

Мъж е имал наистина лош ден в Помпей преди около 2000 г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.