Мрачна легенда за Змийския остров разкрива защо е останал безлюден

Мислили ли сте някога защо Змийският остров е останал безлюден? На острова има множеството сиви водни змии, които се хранят с риба във водите около него.

Легендата гласи, че Св. Марина, покровителка на змиите, прибирала от мрежите на рибарите в подземното си царство добрите, а онези, които хапели – ги наказвала да останат на самотния остров.

Твърди се, че под острова има подводни пещери, в които пирати криели съкровища, разказва „Стандарт„.

Има предание, че островът е всъщност изкуствено създадено мегалитно светилище, което е използвано от древен народ като култово място.

През последните 20 години морето се отдръпва и постепенно островът, който е по-близо до брега, увеличава своята площ, като вече почти се е изравнил с о. Свети Петър край Созопол.

Диворастящите кактуси са засадени през 1933 г. от цар Борис III, който ги е пренесъл от ботаническата градина в Братислава. Плодовете им са с големина на синя слива и аромат на ягода.

През пролетта островът се превръща в истинско птиче царство, когато е и масовият прелет по Виа Понтика.

Тюленът- монах до средата на XX век е обитавал острова

Делфините са честа гледка в морето.

Няма нито един извор със сладка вода на скалистия остров. Това е причината той да е останал ненаселен.

източник: pochivka.blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.