Мъжете, жените и космическите полети

Когато НАСА изпрати хора на Луната отново след повече от половин век, един щастлив астронавт ще влезе в историята като първата жена стъпила на Луната. След това няма да мине дълго време, когато ще видим и първата жена на Марс и тя дори може да изпревари първия мъж стъпил там, според администратора на НАСА Джим Бриденстийн.

„Можем много добре да предвидим, че първият човек на Марс ще е жена“, каза Бриденстийн пред журналисти по време на пресконференция. „Смятам, че това би могло да се окаже крайъгълен камък за бъдещите космически полети“, добавя той.

В момента НАСА няма конкретни планове за кацане на хора на Марс. Луната обаче, е първият приоритет на агенцията. Бриденстийн заяви, че първото приземяване на Марс може да се случи някъде през 2030 -те . Междувременно частната компания за космически полети SpaceX работи върху своята колонизираща ракета Starship Mars, която може да помогне на НАСА да изпрати тези пионери на Червената планета.

„Който и да кацне на Марс, вероятно днес е твърде млад, за да е вече избран да се присъедини към астронавтския корпус на НАСА. За разлика от астронавтите за Марс, в най-скоро време първата жена която ще стъпи на Луната вероятно ще бъде избрана от сегашния пул на активни астронавти на НАСА.

НАСА все още не е обявила коя ще е първата жена, която ще лети за Луната, но която и да е тя, тя трябва да кацне на спътника през 2024 г. Тази мисия за кацане на Луната е част от програмата Artemis на НАСА, която ще подготви установяване на постоянно човешко присъствие на и около Луната – нещо, което може да помогне и да проправи пътя и към Марс.

Мъжете и жените работят заедно в космоса от десетилетия, но нарастващ брой изследвания показват, че има важни различия идващи от пола, за това, как хората реагират на физическия и психологически стрес от космическия полет.

Това е слой на сложността извън физическите различия, базирани на пола, в отговор на космическите пътувания, което също е област на текущи изследвания. През 2014 г. бе публикуван обширен преглед, който разглежда тези различия в пола в области, вариращи от сърдечно-съдово здраве до поведенчески адаптации. Проучването изследва документирани биологични разлики в сърдечно-съдовата, имунната, сензормоторната, опорно-двигателната система и репродуктивната система, както и в поведението на астронавтите.

„Задължително е да се проучат и разберат влиянията, които полът има върху физиологичните и психологическите промени, настъпващи по време на космическия полет“, пишат изследователите в документа.

Водещият автор на това проучване, Саралин Марк, сега е основател на iGiant, организация с нестопанска цел, насърчаваща дизайнерски изследвания, основаващи се на пола, в различни сектори, включително космически проучвания. Тя е бивш старши съветник по медицина и политика в Белия дом, НАСА и Министерството на здравеопазването и човешките услуги.

Обикновено подборът за полети в Космоса, разглежда относително малък брой хора (тъй като само толкова могат да летят в космоса засега), но някои от резултатите показват, че „съставът на екипажа е изключително важен“, когато се обмисля кой да лети до Марс, казва Марк пред Space.com.

По-конкретно, Марк казва, че изграждането на екипаж с многообразен произход ще бъде от решаващо значение за пътуванията към Марс. Това многообразие ще трябва да обхване редица характеристики, включително раса, възраст, етническа принадлежност, пол, култура и национално представителство. Докато разнообразните екипажи „може да се наложи да положат повече усилия“, за да научат за различията помежду си, обяснява Марк, наличието на разнообразен екипаж би направило мисията по-силна в дългосрочен план.

Залозите са големи: междуличностните отношения могат да направят успешна или да прекъснат мисия за Марс, казва Марк. „Много е важно да разберем как мъжете и жените се справят със стреса“, казва тя. Обикновено хората реагират на стрес предизвикан от опасност като избират между два подхода – „борба или бягство“, и точно това, което даден човек ще използва в конкретна ситуация, ще варира в зависимост от факторите, включително пола на този човек. А в космически кораб с ограничени ресурси „Не можете да се биете и не можете да бягате“, казва Марк и добавя, че хората от всички полове трябва да разработят продуктивни подходи, които да си помагат взаимно, за да се справят със стреса от космическия полет.

инфо: megavselena.bg

Morkadis

Вижте още:

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Интимни подробности от живота на астронавтите 

За удивителни усещания в Космоса разказват космонавтите

Астронавтите, които вярват в извънземни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.