Мъжете и жените реагират различно на стреса

скандал

Полът, както и възрастта, играят важна роля при физиологичната реакция на стреса, установиха канадски специалисти. Те са анализирали анкета, проведена сред представители от двата пола на възраст между 20 и 64 г. Оказва се, че на жените независимо от възрастта е присъщо по-бързо да заемат отбранителна позиция, докато защитната реакция при мъжете е значително по-слаба и намалява с възрастта.

Защитния механизъм на личността е термин, използван в психологията за да бъде определена степента на отрицание и възприемането на информация като заплаха за човека.

Канадските експерти от университетите на Монреал, Квебек и Университета “Макгил” са провели поредица от психологически тестове, като след всеки са измервали пулса, кръвното налягане и нивото на хормона кортизол при участниците. Според резултатите, при жените се появява силна отбранителна реакция в отговор на негативна оценка от другите, както и при ниско самочувствие. Това води до повишаване на кръвното и учестяване на сърдечния ритъм. За разлика от това, при мъжете реакцията на този тип стрес е по-слаба и намалява допълнително с напредване на възрастта. Независимо от това колкото повече са годините, толкова по-осезаеми са факторите на стреса като повишен пулс и кръвно налягане.

“Физиологичната реакция на организма при стрес е свързана с психологическото желание на човека да съхрани чувството си за достойнство и да защити мястото си в обществото”, обясняват канадските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Вписването ни в обществото е вроден стремеж у всеки човек. Затова и всяка изолация или стресът (определян като заплаха) се възприемат като опасност за самото ни съществуване”.

По думите на психолозите, нормалната отбранителна реакция на обкръжаващия ни стрес е полезна, защото подобрява както психическото, така и физическото ни здраве.

инфо: way.bg

Вижте още: 

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРЕСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.