Мъжете – причина за менопаузата?

5

От еволюционна гледна точка менопаузата е странно явление, уникално за нашия вид. Търсейки обяснение за него, група канадски учени създават компютърни модели, които водят до неочакван извод – мъжете са виновни.

Предпочитанието на мъжете към по-млади жени е довело до менопаузата при жените на средна възраст.

Наистина явлението е странно, пише io9. На практика всяко женско същество на планетата запазва репродуктивните си способности до смъртта си. Сред бозайниците са наблюдавани китове да раждат на 80 години и слонове на 80. Единствените други същества освен човека, които минават през менопауза са някои китове и шипанзетата, живеещи в плен. Затова учените от години се опитват да разплетат тази мистерия.

Теории не липсват. Една от тях е свързана с това, че жените губят способността да раждат с годините, за да могат да помагат с грижите за внуците си. Това увеличава шансовете за оцеляване на потомството и до някъде е логично.

Но има поне още 9 теории, които се опитват да обяснят менопаузата – например, че естествената продължителност на човешкия живот е била много по-кратка.

Но нито една от тези теории не обяснява как първоначално се е появила менопаузата – и именно тук се намесва новото изследване, публикувано в научното списание PLOS Computational Biology.

Предпочитанията на мъжете. Според авторите на изследването, съревнованието между мъжете от всички възрасти за по-млади жени е оставило по-възрастните с по-ниски шансове за възпроизвеждане. Това е довело до неблагоприятни мутации (хормонални промени, намаляване на яйцеклетките, спиране на менструалния цикъл и др.), засягащи способността за създаване на потомство в по-късна възраст. От тези две предпоставки учените чрез компютърен модел показват, че натрупването на мутации от такъв тип вследствие на този процес е достатъчно, за да се стигне до еволюционно придобитото състояние на менопаузата. Според тази теория, ако мъжете не предпочитаха по-млади жени, жените от всички възрасти щяха да продължават да могат да се възпроизвеждат. И ако жените предпочитаха по-млади мъже, възрастните мъже нямаше да могат да създават потомство.

Интересно, но не съвсем убедително. Използването на компютърни модели за разбирането на еволюционните процеси може да е интересно, но не е особено адекватно. Да, условията, зададени в симулацията довеждат до менопаузата, но не е ясно дали действително еволюцията е протекла по този начин.

Второ, всичко започва от предпоставката, че мъжете винаги са предпочитали по-млади жени. Моделът приема, че сексуалният подбор е движен изцяло от мъжете. Компютърният модел не отчита женските предпочитания. Нито отчита културните фактори (които при човека често са важен фактор за генетичното развитие).

Имайки предвид, че от еволюционна гледна точка съревнованието между мъжете е много силно, а жените са по-взискателни в избора на партньор, е логично да се предположи, че много мъже ще търсят по-възрастни жени. Включително, и основно, по-възрастните мъже. Освен ако жените не са тези, които предпочитат по-възрастни мъже.

Трето, авторите на изследването не дават удовлетворително обяснение за отхвърлянето на съществуващите теории. И последно, след като менопаузата се наблюдава при някои китове и шимпанзета, добре ще е да се проучи дали и при тях мъжките предпочитат по-млади женски.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.