Мъж, оплакващ се 20 години от запушен нос, се оказва със зъб в ноздрата си

Отстраненият от носа на Занг зъб. Източник: скрийншот / Pear Video / obekti.bg

30-годишен мъж от Китай решава да отиде на лекар, тъй като носът му е бил сериозно запушен. Оказва се, че причината за това не е лоша инфекция – медиците откриват зъб, заклещен в ноздрата му. Още по-странното е, че той е бил там цели 20 години, съобщава Pear Video.

Когато е бил на 10 години, Занг Биншенг пада от третия етаж на търговски център и губи два от своите зъби. Единият е намерен, докато другият – не. Никой не е отдал особено внимание на факта, че вторият зъб не е бил открит. В края на краищата – последното нещо, което родителите му са очаквали, е да се заклещи в носа му.

Според местните медии Занг е имал сериозни проблеми със съня и постоянно е усещал странна миризма на нещо разложено. Рентгенова снимка показва наличието на нетипична сянка в носа му, което, при по-внимателен преглед, се оказва зъб. Хирурзи отстраняват 1-сантиметровия натрапник в рамките на 30-минутна операция. Процедурата е извършена във Fourth Affiliated Hospital към медицинския университет в Харбин, провинция Хъйлундзян, североизточната част на Китай.

Въпреки че е сравнително рядък феномен, от 0.1 до 1 процент от хората по света могат да бъдат диагностицирани с интраназален зъб. По-рано тази година мъж от Дания посети лекар с оплаквания за постоянно течащ нос, усещане за запушеност и намалено възприятие на миризми. Оказва се, че 59-годишният човек също е имал зъб в носа си (който освен това е и растял). Подобно на Занг, и той е претърпял травма като малък. Вследствие на това счупеният му нос е трябвало да се намести. Лекарите, които описват случая в BMJ Case Reports обаче, не са сигурни дали именно тази травма е основната причина. Според тях е напълно възможно зъбът да е растял в носа му през целия му живот.

Още по-интересното е, че не само травма на лицето може да доведе до подобни ситуации. Появата на зъб в носа може да е и резултат от инфекция или анормални развития от типа на цепната устна.

Въпреки това травмата на лицето е може би най-често срещаната причина. През 2014 г. доктори откриха зъб в носа на 5-годишно дете, което си е било ударило главата. През 2003 г. 12-годишно момче, което пада на земята по време на пристъп, се озовава с корените на зъб, заклещени в носната му кухина.

Т.нар. интраназален зъб може лесно да се открие с помощта на рентгенови снимки и впоследствие – да бъде отстранен по хирургичен път.

източник: obekti.bg

Вижте още:

14 трика, с които да повлияете на тялото си

Ето как експлодиращите звезди са образували калция в нашите зъби и кости

19 странни рентгенови СНИМКИ за тези, които мислят, че са видели всичко

Ето как всъщност изглежда тялото ти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.