Наблюдаваме „космическия танц” тази нощ

2

Тази нощ най-ярките планети на нощното небе Юпитер и Венера толкова много ще се приближат една до друга, че погледнато от Земята ще изглежда така, сякаш се докосват. По време на „целувката си“ те ще приличат на митичната Витлеемска звезда. Планетите ще изпълняват  „космическия си танц“ в продължение на повече от седмица, съобщава сп. Sky & Telescope.

„За наблюдателите, невъоръжени с телескопи или с бинокли, те ще приличат на двойна звезда. Хората, които преди рядко са поглеждали към небето и не са обръщали внимание на планетите, ще бъдат поразени от това колко близко ще бъдат една до друга“ – отбелязва ученият Кели Бити, старши редактор на Sky & Telescope.

Сближаването на планетите е явление, което се наблюдава често, но много рядко Венера и Юпитер се доближават на такова малко разстояние една от друга на небосклона.

Според изчисленията на астрономите компания може да им направи звездата Регул, която, макар да изглежда близка, на практика се намира на 80 светлинни години от Земята, пише БТА. Малкото разстояние между Венера и Юпитер ще даде възможност на астрономите да направят „семейни снимки“ на двете планети дори с любителски телескоп с тесноъгълна камера.

На тези фотографии планетата-гинат и утринната звезда ще са приблизително еднакви по размер, макар на практика Юпитер да е два пъти по-голям от Венера. Той ще изглежда равен на нея, тъй като се намира на около 12 пъти по-голямо разстояние от Земята.

Срещата на двете планети и звездата ще напомня на библейското описание на Витлеемската звезда, показала пътя на влъхвите към люлката на новородения Христос, съобщава РИА „Новости“.

инфо: manager.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.