Най-богатите хора в цялата човешка история

Ако някой ви попита кой е най-богатият човек на всички времена, името на Бил Гейтс или Уорън Бъфет може да се появи в главата ви. Въпреки че тези хора са изключително богати, те са далеч от топ 10. Историята познава мъже, натрупали легендарни количества богатства и оставили монументални завещания.

Това е напълно обяснимо. Някои от тези богаташи са живели във времена, когато законите били такива, каквито те самите са искали и не е трябвало да се съобразяват с борси, пазари и регулации. Други сред тях просто са взимали богатствата си чрез грабежи, войни, продажба на роби и абсолютна власт.

Ето и кои са били най-богатите хора в историята:

Император Василий II

Василий II, известен като Българоубиец, е един от най-дълго управлявалите императори на Византия. Коронясан през 960 година, той стоял на трона цели 49 години. Неговата основна цел била връщането на славата на Римската империя и разширяването й. Почти през цялото си управление той воювал и освен България, превзел Армения и големи части от Грузия. Днес богатството, което оставил на наследниците си, се изчислява на 168 милиарда долара.

Марк Лициний Крас

Марк Лициний Крас е римски политик. Неговите богатства били легендарни. С голяма доза късмет и ловки търговски и политически ходове той бързо успява да натрупа несънувани за времето си финанси. Основното му занимание било да купува стари занемарени имоти, да ги ремонтира, а след това да ги продава на десетократно по-високи цени. Също така той държал и голяма част от търговията с роби в Италия във времената, когато безправните поддържали цялата икономика на огромната империя. Състоянието му днес се оценява на 170 милиарда долара.

Хенри Форд

Американският индустриалец предизвиква революция в автомобилната индустрия. Компанията му десетилетия наред е номер 1 по продажба на автомобили по цял свят. При смъртта си през 1947 година той завещава на наследниците си нечуваната дотогава сума от 186 милиарда долара.

Осман Али Хан

Осман Али Хан е роден на 6 април 1886 година в Андра Прадеш, Индия. Той е последният владетел на вече несъществуващото кралство Хайдарабад. Али Хан наследява трупаната в продължение на векове съкровищница на царския си род. Макар и безумно богат, той започва редица финансови операции, с които удвоява богатството си.

Morkadis

В същото време той прави много за развитието на Индия като строи линии, прокарва електричество в големи и малки градове и инвестира много в общественото образование. При смъртта си през 1967 година той оставя след себе си седем съпруги, 42 наложници и богатство на стойност близо 230 милиарда долара.

Джон Рокфелер

Джон Д. Рокфелер е известен и като бащата на петролната индустрия. Той е основател на първата в света петролна компания – Стандарт Ойл Къмпани. Имайки офиси по цял свят, той бързо става най-богатият човек, живял някога. Дълго време основаната от него корпорация произвеждала около 4% от икономическото производство на света. При смъртта му той оставя наследство, възлизащо на 340 милиарда долара.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Брилянтните съвети на 10 от най-богатите личности на света

Тоалетните на бедните и богатите по целия свят

10 личности, които са били слаби ученици, но са станали известни и богати

По лицето може да се разпознае богат или беден си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.