Най-големите предателства, променили курса на историята

кръст

Курсът на историята не се променя само след велики битки и мащабни войни. Понякога е нужно само едно действие на ограничена група от хора, за да се събудим в един съвсем различен свят от вчерашния. Много са случаите, в които предателства, породени от завист, неразбиране, алчност и страст, са успели напълно да преобърнат потока на историята. Ето и най-големите от тях.

Убийството на Писаро

 Пътят към славата на Франциско Писаро е изпълнен с предателства. Две от тях обаче остават в историята. След като пленява императора на инките – Атахуалпа, Писаро се съгласява да го освободи в замяна на огромно количество злато. След като се сдобива с богатството, Писаро нарежда владетелят да бъде убит. Самият Писаро впоследствие е убит от Диего де Алмагро, син на един от капитаните на завоевателя. Алмагро смятал, че баща му не е оценен за усилията, които хвърлил в спечелването на големите победи на Писаро.

Най-известния предател в историята

За 30 сребърника Юда Искариотски, един от 12-те апостоли, предава Христос, като го целува по бузата и позволява на властите да разкрият самоличността му. Както всички знаят, това води до смъртта на Исус и възкръсването му след това.

Най-мразената жена в Америка

Доня Марина е любовница на Ернан Кортес, завоевателя на Централна Америка. Тя била от народа на ацтеките, но решила да ги предаде. Марина бързо научила испански и превеждала на завоевателите трудния наулетски (ацтецки) език. Тя показвала тайни пътеки и разкрила редица тайни. Според множество анализатори малкият брой испанци на Кортес никога нямало да успее да разгроми Империята на ацтеките без помощта на доня Марина.

И ти ли, Бруте?

Предателството на сенатора в античната Римска република се смята за едно от най-големите в историята. Брут се издигнал до върховете на държавата, въпреки плебейския си произход, благодарение на Цезар. Той дори бил осиновен син на великия пълководец. Това обаче не го спира и Брут се включва в заговора срещу Цезар, довел до смъртта му.

Най-голямото предателство в българската история

В края 10 и началото на 11 век България води жестока битка за запазването на независимостта си от Византия. Две жестоки предателства обаче решават съдбата ѝ. След смъртта на Самуил начело на държавата застава цар Гаврил Радомир. Той успява временно да спре гърците, но е убит от първия си братовчед Иван Владислав. 23 години по-късно сина на Радомир – Петър Делян, се вдига на бунт и успява да освободи огромна територия от Византия. Малко преди окончателната си победа той обаче е ослепен и предаден на византийците от братовчед си и син на Иван Владислав – Алусиан.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.