Най-големите природни загадки в Австралия

Светлините Мин Мин

5

Това е една от най-големите мистерии в Австралия. Говори се, че пакостливите светещи топки преследват хората, а някои дори следват ужасените пътешественици доста далеч. Местните в Чанъл, Куинсланд знаят за светлините Мин Мин от шест десетилетия. Един от първите известни случаи е от 1918г, когато странна светлина тръгнала след един фермер. Малко след това хотел Мин Мин изгорял – феноменът е кръстен на него.

Днес очевидците са хиляди. Повечето светлини са овални и се носят на около метър над земята. Една от популярните теории е, че става въпрос за фата моргана. Това е забележителен феномен, при който далечни обекти – понякога дори планини и цели градове – се отразяват като обърнат мираж над хоризонта.

Няма обаче сигурно и пълно обяснение на светлините и те си остават загадка и местна легенда.

Сутрешна слава

6

Бърктаун в северна Австралия се радва на рядък метеорологичен феномен всяка пролет: необикновените облаци сутрешна слава.

Наподобяващи огромни, усукани въжета, носещи се безкрайно в небето, за тези облаци е известно много малко. Наблюдават се и на други места по света, но единствено в Бърктаун хората ги „яхват“. Всяка пролет почитателите на адреналина се събират за неповторима тръпка.

Тези облаци не се движат бавно – простиращи се на целия хоризонт, те напредват мощно и създават подемна сила, която ездачите на облаци търсят. Ентусиастите летят пред облака, който може да им предостави няколко часа небесно сърфиране.

Градът на тарантулите

тарантула

Близо до Манингрида в Северната територия, светлокафяви тарантули изумяват учените: около 25 000 от тях живеят в непосредствена близост една до друга, като бърлогите им са едва през няколко метра. Смята се, че това е най-голямото струпване на тарантули в света и не знаем почти нищо за тях.

Откриването на толкова голям брой тарантули в 10-километрова долина е само една от необяснимите мистерии на паяците. Не е ясно също къде държат бебетата си и дали са уникални за региона. Малкото известни факти са, че мъжките са по-дребни и видът може да плува и дори да диша под вода като си носи запаси от въздушни балончета.

Откритието е направено преди десетина години от местни деца и учените се надяват, че видът – който все още си няма име – притежава отрова, която може да е ценна за фармацевтиката.

Morkadis

Пандоравирус

вирус

През 2009г в Чили е открит нов мегавирус. Учените не успяват да открият прилики с никой друг познат вирус и затова го класифицират като нещо напълно ново – пандоравирус. Две години по-късно обаче, друг вид пандоравирус е открит в Мелбърн – много голям и загадъчен.

Изучаването на двата вируса разкрива, че 93% от гените им са неизвестни за науката и никой не знае откъде произхождат. Докато повечето вируси – дори сложните като този на ХИВ и грипа – имат около 10 гена, този от Мелбърн притежава около 2000.

Никой не знае за какво служат всичките тези гени, как функциоинират и дори защо са толкова много.

Ботанически динозавър

7

Ботаническият еквивалент на това да се натъкнеш на жив динозавър се случва през 1994г. Тогава са открити последните оцелели дървета от вида волемия. Загадката е в историята на оцеляването им.

Волемията е правела сянка на динозаврите, преживяла е 17 ледникови периода и безброй катаклизми.  Как тогава от толкова издръжливо дърво са останали едва 100 екземпляра, скътани в една горичка? Още повече, че този регион е опустошаван често от горски пожари, което прави откритието на вида още по-необяснимо.

Редкият вид някога е бил широко разпространен, а фосилите показват, че е останал непроменен за последните 200 милиона години. След като последните фосилни открития на вида са датирани отпреди 2 милиона години, заключението е, че някъде по това време е загинала и последната волемия. Иглолистното дърво обаче все още е живо.

Една теория предполага, че са останали толкова малко дървета от вида, защото някога нивата на въглероден диоксид в атмосферата са били по-големи и днес концентрацията му е твърде малка, за да виреят.

Смъртта на Алфата

8

През 2003г учени следят движенията на огромна бяла акула наречена Алфа. 3-метровият хищник обаче дава на учените повод за големи дебати. Четири месеца след поставянето на GPS проследяващото устройство, нещо изяжда акулата. Поне това е общоприетата теория. Чипът изплува на брега и разкрива информация, която хвърля в смут учените и целия интернет – някои дори тръгват на лов за огромно чудовище.

Какво би могло да изяде толкова голяма бяла акула? Анализите показват, че Алфа се е спуснала на 580м дълбочина, след което температурата й се е покачила до 30°C. Според някои, това доказва, че акулата е била погълната цяла и топлината е дошла от търбуха на убиеца.

Други не са толкова убедени. Те смятат, че по-голяма акула е нападнала Алфа и е откъснала парче от нея заедно с GPS устройството.

Въпреки това ловците на чудовища не се отказват и приемат като напълно възможно Алфа да е станала жертва на праисторическо чудовище – 20-метровия мегалодон, който е бил виждан в австралийски води.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

10 ЗАГАДКИ ЗА ЖИВОТА, КОИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.