Най-красивите места в Босна и Херцеговина

Босна вече е обърнала гръб на войните и размириците и днес можем да посетим тази държава и да се порадваме спокойно на красотата на природата и културата.

Вижте кои са най-големите забележителности на бившата югославска република:

Старият мост на Мостар

3

Стари Мост е реконструкция на този, построен през 16-и век по време на турското управление. Той е над река Неретва и свързва двете части на град Мостар.

Старият мост е на 427 години, когато е разрушен по време на войната. Той е реконструиран през 2004 година. Днес е голяма туристическа забележителност и прекрасен пример за ислямска архитектура.

Национален парк Сутиеска

4

Основан е през 1962 година и е най-старият национален парк в страната. Тук се намира най-високият планински връх в Босна – Маглич (2 368 метра), който е точно на границата с Черна гора. През 1943 година на територията на този парк е имало важна битка от Втората световна война.

Река Уна

5

Национален парк Уна е основан през 2006 година. Той е най-новият от общо едва 3 национални парка в страната. Започва от извора на реката и стига до границата с Хърватия.

Босненските пирамиди, Високо

7

Босненските пирамиди са необичайни и красиви хълмисти формации. Намират се близо до град Високо, на север от Сараево. През 2005 година за тях писаха световните агенции, когато имаше твърдения от местен археолог за това, че пирамидите са създадени от човешка ръка и са най-старите такива в света.

Morkadis

Динарските Алпи

8

Те са част от планински масив, който се издига на територията на Албания, Хърватия, Босна, Италия, Черна гора, Сърбия и Словения. Простират се на 645 км по крайбрежието на Адриатическо море. Най-високият връх на планината е Проклятие (2 694 метра). Той се намира на границата на Черна гора и Албания.

Лукомир

9

Това е селце на висока надморска височина (1495 м) и е най-отдалеченото село в страната. Населено е много отдавна. Къщите са каменни. Наблизо има красив каньон – Ракитница.

Средновековните гробници Стечки

10

Такива гробници има из цяла Босна, както и по границите със съседните държави. В Босна има около 60 000 такива, в Хърватия – 5 000, в Сърбия – 2 000 и в Черна гора – 3 000. Появяват се през 11-и век. Най-много такова гробници са се правели през 14-и и 15-и век. Изчезват с превземането на страните от Османската империя.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ЕДНО ИЗОСТАВЕНО СЕЛИЩЕ В КИТАЙ, ПОГЪЛНАТО ОТ ПРИРОДАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.