Най-мощният и красив метеорен поток достига своя пик

падащи звезди

Най-мощният, красив и достъпен за наблюдение по целия свят метеорен поток Джеминиди ще достигне своя пик в периода от 13 до 15 декември 2015 година, съобщи skyandtelescope.

„Джеминидите са един от двата най-интересни метеорни потока през годината. Понякога той е дори по-впечатляващ от Персеидите“ – твърди редакторът на skyandtelescope АлънМакРобърт.

От 13 до 15 декември наблюдателите ще могат да видят в нощното небе десетки падащи звезди, като при идеални условия максимумът може да достигне до 120 метеора на час.

През 2011 г. максимумът на наблюдаваните частици е бил 200 на час, което е рекорд за Джеминидите.

Всяка година в периода 4-17 декември Земята пресича орбитата на астероида 3200 Фаетон и в нощта на 14 срещу 15 декември могат да се доловят с просто око до 120 метеора с радиант в съзвездието Близнаци.

Максимумът тази година е на 14 декември около 20 часа, когато тънкият сърп на 3-дневната Луна залязва, съобщават от Народната астрономическа обсерватория. Изключено е в градски условия да се видят дори половината от метеорите, но при този поток появата на особено ярки метеори и дори болиди не е изключение.

инфо: БТА

Вижте още: 

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ВЯРВАНИЯ И СУЕВЕРИЯ ЗА МЕТЕОРИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.