Най-опустошителните срутвания в историята (част 1)

Внезапното, ужасяващо срутване на огромни сгради е причинявало безброй трагедии в историята. На пръв поглед солидни структури са се пропуквали, разпадали и срутвали под краката на нищо неподозиращи хора. В някои случаи сградите са падали повече от 10 секунди, превръщайки се в купчина прах и отломки, погребвайки всички вътре.

Макар много изградени от човека структури да са красиви и вдъхновяващи, грешки, пренебрегване на стандартите за безопасност, пестене на средства и бързане са довели до някои от най-ужасяващите катастрофи.

10. Ронан Пойнт, Лондон, Англия

1

На 16 Май 1968г. в Източен Лондон една клечка кибрит причинява срутването на цял ъгъл от тази масивна 22-етажна сграда. 56-годишната сладкарка Айви Ходж живеела на 18-ия етаж. Една сутрин тя станала рано, за да си направи чаша чай, но се случило нещо непредвидено.

Когато Ходж се опитала да запали котлона, искрата от клечката кибрит възпламенила унищожителна експлозия. Взривът разкъсал носещите заварки и изхвърлил жената на земята. Стените се срутили и оставили горните четири апартамента без никаква структурна опора. Един по един те започнали да падат, преминавайки през всички долни етажи, също като плочки домино, докато накрая целият ъгъл на сградата се срутил.

Жилищният блок всъщност бил нов и строежът по него е завършен само 5 дни преди инцидента. Когато Ронан Пойнт се срутил, вътре имало 260 човека. Четирима загиват, а 17 други са ранени.


Въпреки че сградата е възстановена и носещите заварки подсилени, хората изгубили доверие във високите блокове и не искали да живеят в тях. Много подобни сгради по-късно били срутени, за да се освободи място за по-ниски жилища. Айви Ходж получава изгаряния, но в крайна сметка се възстановява и взема старата си печка на новия си адрес.

9. Високите кули, Селангор, Малайзия

2

На 11 Декември 1993г в 1:35ч на обяд свлачище със силата на 200 джъмбо джета се разбива в основите на ‘Блок едно’ от комплекса Високите кули. Очевидци описват как сградата паднала на забавен каданс, след което последвала тишина.

Жилищният комплекс се състои от три 12-етажни блока, построени в основата на стръмен хълм, точно извън столицата Куала Лумпур. Поддържащите стени и дренажната система били изградени некачествено и не били поддържани правилно.

Ситуацията станала още по-опасна, когато друга компания започнала строеж в непосредствена близост. Почвата била разкопана и открита към ерозията, а някои от дренажните тръби били задръстени. Десет дни непрекъснати валежи оказали непосилно налягане върху тръбите и те се спукали на няколко места под хълма. Водата се събрала под почвата и в крайна сметка се образувало огромно свлачище.

100 000кв.м. кал се изсипали към Блок едно и го съборили. Трима човека са извадени живи изпод развалините през първия ден, но през следващите 12 дни били открити 48 загинали. Блок две и три били евакуирани и до ден-днешен стоят като празни надгробни плочи.

8. Сградата в Ню Делхи, Индия

Morkadis

3

На 15 Ноември 2010г. сезонните дъждове и пълноводната река се оказали твърде много за зле конструирана жилищна сграда в Ню Делхи. 67 души загиват трагично при срутването, което оставя и 170 ранени.

В многоетажната сграда били настанени около 400 миграционни работници от провинцията на източна Индия. Те изкарвали едва колкото да свързват двата края и били принудени да живеят в претъпканите и незаконно построени апартаменти.

67 от тях заплащат с живота си, когато блокът се срутва до основи в 8 часа вечерта. Спасителите използвали кучета, за да открият оцелели в отломките и разбивали огромните бетонни плочи с машини. Те цяла нощ вадели тела, докато роднините на жертвите чакали за новини.

7. Скайлайн Плаза, Вирджиния, САЩ

4

На 2 Март 1973г. трагедия покосява жилищния комплекс  Скайлайн Плаза във Вирджиния. Една от сградите се срутва, оставяйки след себе си гъст облак от прах и отломки. Тя дори не била завършена и трябвало да отвори официално чак през Август.

Макар да нямало проблеми с дизайна на сградата, кофражът на поддържащите бетонни колони на 22-ия етаж бил махнат прекалено рано. Циментът още не се бил втвърдил напълно и не могъл да понесе тежестта.

Това оказало голям натиск върху останалите колони и в крайна сметка целият етаж се срутил. Сградата не била проектирана да издържи толкова голям товар и етажите започнали да падат един по един, докато не останали.

14 работника загиват, а 34 са ранени. 31-годишният Майкъл Хил е бил на 23-ия етаж, когато видял тавана да се пропуква. Той успял да слезе до четвъртия етаж, след което бил принуден да скочи от прозореца. За щастие оцелява, отървавайки се само с две счупени ръце.

6. Хотел Роял Плаза, Накхон Ратчасима, Тайланд

5

Около 10:00ч сутринта на 13 Август 1993г. някога блестящия 6-етажен хотел Роял Плаза се срутва за по-малко от 10 секунди – със скорост 1 етаж на 1.6 секунди. Загиват 137 души, а 227 са ранени.

Спасителите използвали машини и лостове, за да търсят оцелели. Заклещените хора под останките използвали мобилните си телефони, за да се обадят за помощ. Два дни по-късно е извадена жива бременна жена.

По стечение на обстоятелства в мига на катастрофата, хотелът е бил използван за няколко срещи и семинара, включително и голяма учителска конференция и бизнес среща на тайландска петролна компания с повече от 100 гости.
Полицията задържа собственика на хотела, архитекта и един инженер по обвинения, че три етажа са били добавени през 1990г. без необходимата оценка. Също така на покрива се складирало огромно количество вода, натоварвайки структурата още повече.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

НАЙ-СИЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.