Най-отровните паяци на земята

Тези създания може да плетат разкошни копринени мрежи, но са и много опасни. Някои паяци са способни с едно ухапване да убият човек, а обикновената им плячка просто няма шанс. Представяме ви десетте най-отровни паяка на Земята.

Жълтоторбест паяк

7

Този красавец е главният виновник за изтеглянето на 65 000 автомобила Мазда в САЩ, Канада, Мексико и Пуерто Рико през 2010г. Гадината надушва въглеродният оксид в бензина и си прави гнезда в тръбите на колите. Жълтоторбестият паяк достига размери до около 10мм. и се среща в Европа, Япония, Южна Африка, Индия, Австралия и САЩ. Отровата му е невротоксин и при хората предизвиква малки обриви. Нека това не ви заблуждава – от раничките може да се развие метицилин резистентен Стафилококус ауреус (МРСА) инфекция, която е много опасна.

Индийска орнаментна тарантула

8

Тази тарантула е доста отровна – отровата й причинява силна болка, а в някои случаи и кома при хората. Този сладур е изключително бърз и достига чудовищните размери от 18см.

Земен тигър

9

Тази огромна тарантула има разкрач 20см. и може да повали без проблеми малки бозайници с нищожно количество отрова. Земният тигър се среща в Югоизточна Азия и има документиран поне един смъртен случай, причинен от неговото ухапване.

Миши паяк

1

Среща се в Австралия. Женската е изцяло черна, а мъжкият е с червени глава и челюсти. Тези паяци са смятани за изключително опасни, въпреки че са регистрирани малко случаи на ухапване. В повечето случай мишият паяк оставя сухи ухапвания, без да изпуска отровата си. Все пак би могъл да убие човек, ако не се предприемат навременни мерки и да се приеме антидот.

Кафяв и чилийски отшелник

2

Morkadis

Кафевият отшелник и неговите разновидности (чилийски отшелник) са изключително отровни. Зъбите им обаче са малки и трудно биха могли да пробият дреха. Плюс това, както се подразбира от името им, те са отшелници – няма много ухапвания, защото обикновено се крият. Някои от най-опасните симптоми при ухапване са некроза – тъканта около ухапването умира – и опасността раната да се разшири до 20см. и да гангреняса. Чилийският му събрат пък е дори още по-отровен – отровата му удря право в бъбреците и причинява тотален срив на организма. Едно проучване в Чили показва, че 3-4 процента от ухапванията завършват фатално. При лабораторните опити е изчислено, че леталната доза на отровата е 1,45мг. на килограм.

Червеногръб паяк

3

Тези паяци са от семейството на Черните вдовици и са не по-малко отровни. Срещат се в Авсралия и имат характерна червена линия на гърба си. Преди появата на противоотрова, този паяк е успял да убие 14 души. В повечето случаи хората изпитват по-леки симптоми – кожна инфекция, подути лимфни възли, главоболие, треска и гадене. В редки случаи отровата предизвиква пристъпи, кома и спиране на дишането.

Черна вдовица

4

Кой не е чувал за тази дама – паяк, който не само е изключително отровен, но и изяжда мъжкия след секс! Ухапването причинява синдром, при които се появяват тежки мускулни спазми, временна парализа, а понякога и смърт. Всички видове Черна вдовица се различават по яркочервеното оцветяване във формата на пясъчен часовник по корема. Преди изобретяването на антиотрова, около 5 процента от ухапванията са завършвали със смърт. Смъртоносната доза на отровата е само 0,002мг. на килограм.

Сиднейски тунело-паяжен паяк

5

Ето поредното от най-отровните същества на планетата. Тези паяци се срещат в радиус от 100км. около Сидни и достигат до 7см. дължина. Имат големи зъби и за разлика от повечето отровни събратя, при ухапване инжектират пълна доза отрова и често го правят по няколко пъти. Съща така са много агресивни и хапят, вместо да бягат. В отровата им се съдържа атракотоксин, който е изключително опасен за всички примати. Преди появата на противоотрова, едно дете умира само 15 минути след ухапването. Смъртоносната доза на отровата е 0,16мг. на килограм.

Шестоок пясъчен паяк

6

Вторият най-отровен паяк в света за щастие обитава места, където има малко контакт с хората и не е агресивен. Среща се в Африка и Южна Азия и отровата му е десетки пъти по-силна от тази на повечето гореспоменати паяци. Все още няма противоотрова, а ухапването причинява некроза и съсиреци в кожата, които могат да доведат до смърт.

Бразилски скитащ паяк

7

През 2010г. този осмокрак убиец влиза в Рекордите на Гинес като най-отровният паяк на света. Той е изключително агресивен и има силна отрова, която причинява проблеми с дишането, които водят до задушаване и смърт. Друг ефект от невротоксина е приапизъм – продължителна ерекция, която може да трае цели дни и води до импотентност. Медицината обаче се опитва да използва отровата като лек за проблеми с ерекцията.

Има регистрирани случаи на хора, които умират дори след приемане на противоотрова.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЖИВОТНИТЕ И ТЕХНИТЕ МАЛКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.