Най-популярните митове в Африка

Всяка митологична система представлява сложно единство от вярвания в различни богове и природни явления. Отделно съществуват народни поверия и легенди, които се отнасят до определено събитие или факт, пречупени през гледната точка на народите, които населяват тези места.

На европейците са добре познати древногръцката и скандинавската митология, както и легенди, свързани с конкретни събития или митични личности, но за вярванията в Африка се знае твърде малко. Черният континент обаче не прави изключение по отношение на богатството от митове и легенди на отделните народи.

Систематизирането на митологията на Африка започва сравнително късно, през ХІХ век, но началото на митологичните виждания е далече назад във времето.

Около река Конго и в Судан смятали, че предците на владетелите са от животински произход. Затова народите смятат себе си за деца на леопарда.

В Бенин като божества се честват древните владетели. На техните духове се отдава почит с редица обреди и ритуали. Както древните гърци почитали божествата като владетели на някаква стихия, така и в Африка отдават почит на гръмовержците. При всяка народностна група си има бог на мълнията, дъжда, на бурята и други.

На древни божества принадлежи цялата организация на живота във Вселената. Както при европейските народи, главните божества – семейна двойка, слага началото на живота. Понякога това са богове, свързани с водата.

Наред с тази сложна система от митологични вярвания, всяко със своята символика, съществуват и народни представи, които са твърде непосредствени, а някои от тях имат и своята реална основа.

Най-известния мит е за зомби. Разпостранен е чак в Хаити. Много от островитяните са потомци на роби, които са последователи на вуду. Началото на това вярване е в Западна Африка.

При вуду вярването зомби представлява мъртвец, който е върнат обратно сред живите, но вече лишен от волята си и изпълнява нарежданията на своите господари. Този мит има своята реална основа. Магьосници, наречени бокори, правели субстанция от екстракти на отровни риби и жаби. От нея човекът изпада в състояние, приличащо на смъртта. Той бива погребан, но после магьсникът го изравя и чрез силни наркотици го принуждава да изпълнява чужда вола.

Друга африканска легенда, която е смела и красива, е за птицата Феникс. Това е митологично вярване с египетски произход. Разказва за огнена птица, която умирайки била поглъщана от пламъци и се прераждала като млад феникс от своята пепел. Тя е символ на свободата и силата на духа, на красиви и смели мечти.

Днес се предполага, че митът е донесен от Източна Африка, където са наблюдавани малките розови фламинго. Те живеят в езера, които напълно пресъхват през летния сезон и тогава птиците излитат на ята да търсят други места за гнездата си. Прахът, който се вдига при излитане, е родил вероятно мита за появяващите се от пепелта феникси.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Митове за сътворението на света – митът на ацтеките

Morkadis

Безсмъртните: митове, легенди, реалност

Митове и легенди за старите имена на планините в България

Митове, теории и истини за земните недра

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.