Най-приказните френски селца, които трябва да видите още в този живот

Селца, сякаш извадени от пощенска картичка, с каменни улици, древни гори и весели празници – на това се надява да попадне всеки гост на Франция.

За щастие няма нужда да разчитате на късмета, за да откриете тези приказни кътчета. Книгата „Най-красивите села във Франция“ посочва най-хубавите от тях. Посочени са над 160 живописни селища.

Показваме ви петте нови села, добавени към тазгодишното издание. Това са уникално красиви места, на които задължително трябва да спрете докато сте на следващото си пътуване сред безкрайни лозя и поля от лавандула.

Шатийон-ан-Дьоа (Chatillon-en-Diois)

Снимка; pochivka.blitz.bg

Преди векове на мястото на това тихо и спокойно село, сгушено в подножието на планината Ле Гландс в Югоизточна Франция, е имало обикновен феодален замък, построен върху скала.

Днес Шатийон-ан-Дьоа е заобиколен от един от най-високите лозови масиви Франция, възползвайки се от изобилното слънце, което е чудесно за отглеждането на грозде.

В селото може да се направи историческа разходка, да участвате в селския събор, който се прави през втория уикенд на юли, или в местния фестивал на изкуствата и виното през август, пише „Дейли Мейл“.

Полиняк (Polignac)

Снимка; pochivka.blitz.bg

Полиняк в централна южна Франция е наричан още „крепост на планинските крале“ заради своята забележителна история и пленителни гледки.

Тази крепост на благородническия род Полиняк и селото под нея се радват на страхотен изглед към планините Мейгал и Меза.

„Според легендата този вулканичен хълм е бил дом на храм на Аполон през галско-римската епоха и е бил прочут дори тогава. Текстове от 934 г. споменават обществена крепост, която служела за защита на град Пюи-ан-Веле. Но селото се развило в края на 11-и век благодарение на рода Полиняк“, се посочва в книгата.

Днес селото привлича хората, които се интересуват от миналото и историята, както и аматьори геолози и любители на природата. В крепостта има туристически обиколки.

Кордес-сюр-Сиел (Cordes-sur-Ciel)

Morkadis

Снимка; pochivka.blitz.bg

Разположено на високо с изглед към река Серу в Южна Франция, това е едно очарователно средновековно село. Официално е обявено за такова през 1222 г. от Раймон VII, граф на Тулуза.

Днес неговите исторически тесни каменни улички, неговите укрепени порти и панорамен изглед към долината на Серу осигуряват на многобройните местни художници и занаятчии вдъхновение, „дълбоко колкото водата в кладенеца на пазара“.

На местния пазар има голям кръст от ковано желязо от 16-и век – една от основните забележителности в селото.

Льо Малзио-Вил (Le Malzieu-Ville)

Снимка; pochivka.blitz.bg

Известно като „Перлата на долината“, Льо Малзио-Вил е средновековно градче в историческата провинция Жевудан в Южна Франция.

„Льо Малзио-Вил е построил своите укпреления – валове, защитни кули и големи порти, за да се защити по време на Стогодишната война и да създаде впечатление за мощ“, се посочва в книгата.

Няколко века по-късно той се сблъсква с хаоса на Религиозните войни.

Днес градчето предлага на посетителите очарованието на оживено историческо села насред вълшебен пейзаж. Една от забележителностите е кулата от 13-и век, която била ползвана за феодална тъмница и затвор. Тя е задължителна за посещение заради панорамния изглед към града и околностите.

Турно д’Ажене (Tournon-d’Agenais)

Снимка; pochivka.blitz.bg

Първончално това бил укрепен келтски град, а след това кралска бастида. След това Турно д’Ажене в Южна Франция „усвоил добрия живот“.

Построено е върху издатина, гледаща към две долини между Лот и Гарон. Неговите валове, бели къщи и добре подредени улици са типични за „новите градове“, строени през 12-и век.

Забележителна е Maison de l’Abescat – резиденцията на архиепископа на Авен, която е превърната в църква през 17-и век, а в модерни времена – в място за концерти.

Задължителни за посещние са фестивалът на цветята на 1 май и Foire de Tourtière, който е в чест на прекрасните десерти, които местните хора правят от десетилетия.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Хобитското село в Унгария, в което не живее никой

Странното село, в което задължително трябва да сте с изваден апендикс

В село Габрово все още чуват камбанения звън на затрупан с пръст храм преди 5 века

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.