Най-ужасните средновековни екзекуции

 клада

През Средновековието изтезанията и екзекуции се използвали за назидание, както и за признания, най-често в това, че дадена жена е вещица. Независимо от това дали изтезаваният човек си признавал или не, той почти винаги бивал умъртвяван по жесток начин.

За да бъдат мъченията и екзекуциите дълги и болезнени, се изобретявали различни методи и инструменти. В Германия много популярно било мъчението, известно като Бдението. При него не се чупели кости и не се режели крайници, но то било ужасно. Жертвата не можела да спи, защото основната цел била да се поддържа тя в будно състояние.

Изтезанието се правело по различни начини. За да не се допуска заспиването на жертвата, главата ѝ се подпирала с желязна пръчка с шипове, които се забивали в гърдите и в брадичката. Така човекът изпитвал ужасни болки, а щом от безсъние и изтощение главата му клюмвала, шиповете влизали още по-навътре. Често тази инквизиция водела до смърт.

Ужасяващото приспособление, наречено щъркел, представлявало система от телени въжета, които се връзвали около врата, краката и ръцете на жертвата. Тя била принудена да седи с плътно прибрани до тялото и сгънати в коленете крака.

След няколко минути това положение на тялото довеждало до ужасни спазми в корема, гърдите, шията и крайниците. След около час в тази поза жертвата изпадала в състояние на невменяемост от болката. Ако все пак инквизиторите пускали жертвата на свобода след изтезанието, тя умирала от гангрена и инфекции, които възниквали заради това, че желязото се врязвало в тялото.

През Средновековието много хора са били екзекутирани, като били заравяни живи. Над земята оставала само главата им, а до нея стоял човек, който пазел никой да не изкопае жертвата и да не ѝ даде вода или храна. Обикновено жертвите на това чудовищно мъчение умирали след около два дни в страшни мъки.

Сваряването на хора също било сред ужасяващите екзекуции на Средновековието. Съществували три варианта на варенето на хора, които обикновено били обвинявани в престъпление като отравяне или фалшифициране на пари.

При първия вариант, в който осъденият се хвърлял в казан с вряща вода, жертвата умирала веднага. Съществувал и друг вариант – в който жертвата се заливала първо с гореща вода, а след това със студена, докато умре.

Най-страшен бил вариантът, в който жертвата висяла над котел с вряща вода и постепенно се спускала все по-надолу. По този начин екзекуцията можела да трае часове.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.