Нара – градът на елените (снимки)

1Всеки, който е пътувал до Индия се е сблъсквал с кравите по улиците, които понякога сериозно затрудняват дживението. Тук кравите са заменени с елени.

Нара е древен японски град, който между 710-784 г. е бил столица на страната на изгряващото слънце. Намиращ се на юг от Киото, на по-малко от два часа от Токио с влак, той привлича туристи и поклонници от цял свят с красотата си, богатата история, древните храмове, светилищата и руините. Въпреки богатия си арсенал от забележителности, основната атракция тук са 1200-те елени, свободно бродещи по улиците.

2

Според местна легенда, божество на име Takemikazuchi пристигнало в старата столица върху бял елен и станало негов защитник. Като резултат от този мит за последните 1300 години елените на Нара са считани за свещени и божествени животни. Убийството им се е считало за углавно престъпление, което се наказва със смърт до 1637 г. След Втората световна война обаче рогатите животни официално са лишени от техния божествен статус, но са определени за национално богатство и защитен вид.

3

Елените са концентрирани най-вече в парк Нара, където са основните им местообитания. Някои от тях обаче са по-нахални и излизат на разходка по улиците, влизат в ресторантите и дори в обществените тоалетни. Вековете на благосклонно отношение към тези животни ги е превърнало в безстрашни и понякога дори в агресивни. Из града са поставени специални вендинг машини, от които посетителите могат да купят храна за животните. Ако някой елен захапе дрехата ви или се опита да бръкне с муцуна в чантата ви, не бива да го гоните. Това ще ви навлече гнева на местните. Затова е по-добре да се запасите с бисквити и след като нахраните животното, то ще се поклони в знак на благодарност.

4

5

10

 

инфо: hobyto.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.